« Nogomet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
OPA!

Žene su bolji treneri nogometa od muškaraca?

Statistika svjetskog prvenstva koje je u tijeku pokazuje da žene itekako mogu dobro obavljati taj posao

Ženski treneri - za i protiv
Više o

ženski nogomet

,

treneri

Žena kao trenerica jednog visokorangiranog muškog nogometnog tima - to se još uvijek čini kao scenarij iz znanstvene fantastike. Ali zašto? Statistika svjetskog prvenstva koje je u tijeku pokazuje da žene itekako mogu dobro obavljati taj posao. Upravo dvije žene vode najviše rangirane reprezentacije na FIFA-inoj rang listi, koje su ujedno i veliki favoriti SP-a u Njemačkoj - Pia Sundhage je na kormilu američke, a Silvia Neid njemačke ekipe. Također jaku englesku ekipu vodi već 13 godina, i to vrlo čvrstom rukom, 44-godišnja Hope Powell. Na tiskovnoj konferenciji povodom utakmice s Japanom se jedan japanski novinar javio za riječ povezujući svoje pitanje s podužim traktatom o fizičkim razlikama između dvije ekipe i savjetom o taktici za koju bi se engleska izbornica trebala opredijeliti. Powell se vrlo očito nije svidjelo da joj jedan muškarac "soli pamet" - vjerojatno se nije prvi put srela s takvom situacijom - pa ga je oštro prekinula s pitanjem: "Je li Vi to meni hoćete reći što bih trebala raditi?" i ironičnom primjedbom: "To je jedan strašno dobar plan".

Izlet u muški nogomet

Hope Powell je, kao i ostale tri izbornice reprezentacija koje su izborile prolaz u četvrtfinale SP-a, i sama igrala nogomet. Kao dijete indijskih korijena nije joj bilo lako izboriti se za svoj hobi - majka je smatrala da nije za djevojčicu da se valja i prlja po prašnjavim igralištima, a dječaci je nisu puštali da s njima igra. U jednom intervjuu za Guardian je izjavila kako je to samo pojačalo njezin borbeni duh. Svi stručnjaci se pak slažu da je riječ o vrlo kompetentnoj trenerici i da pobjeda njezinog tima protiv Japana (2:0) nosi snažan trenerski pečat, a priča se i da je svojevremeno muški trećeligaš Grimsby Town FC bio zainteresiran da je angažira. O tome, kaže, ona ništa ne zna, ali smatra da bi izlet u muški nogomet bio zanimljiv izazov.

U njega se već upustila izbornica kanadske reprezentacije, Talijanka Carolina Morace. Ona je 1999. potpisala ugovor s talijanskim trećeligašem AS Viterbese Calcio, no vrlo brzo ga je i raskinula. Sukobila se, naime, s predsjednikom kluba koji joj se previše petljao u posao. "Taj tip nema pojma o nogometu" . bio je njezin bijesan komentar.

Dobra za žene, ali ne i za muškarce

47-godišnja Sivia Neid, izbornica njemačke reprezentacije od 2005. godine, može se pohvaliti da je kao igračica i trenerica dala svoj doprinos u osvajanju svih sedam titula europskih i dvije titule svjetskih prvakinja. S takvom bilancom joj niti jedan muški kolega ne može konkurirati. Neid smatraju kompetentnom, vrlo stručnom, simpatičnom, šarmantnom i opuštenom trenericom. Njezine igračice pune su riječi hvale za nju, a i mediji je vole, jer na kritike i napade uvijek zna odgovoriti sa smješkom, humorom i trunkom ironije. Kada je bivši trener muškog bundesligaša Frankfurta tako javno kritizirao njezinu taktiku, ona se samo nasmiješila i rekla: "O, drago mi je ponovno čuti nešto od gospodina Tritschoka, on se odavno nije angažirao u ženskom nogometu". Bila je to uspješna kontra, ocijenili su mediji, jer se "gospodin Trischok" nikada nije angažirao u ženskom nogometu. No, iako je Neid nedvojbeni autoritet u ženskom nogometu, nikome ne pada na pamet da je angažira u muškome. Pa čak i Jürgen Klopp, trenerska zvijezda koja se smatra predstavnikom nove, moderne, inovativne generacije trenera kaže: "Silvia Neid je sjajna, ali još treba proći puno godina da može voditi mušku ekipu. Ona još jednostavno ne bi bila prihvaćena".

Napredna Švedska

Švedska je očito po tom pitanju malo "naprednija". Šveđanka Pia Sundhage je trenutno izbornica ženske nogometne reprezentacije SAD-a, ali je navodno 2009. bila opcija o kojoj se raspravljalo pri odluci o izborniku švedske muške nogometne reprezentacije. No, senzacija je izostala: na kraju je izabran Erik Hamren.

Da je Sundhage doista postala izbornica švedske muške reprezentacije, bio bi to povijesni događaj s više dimenzija. Ona ne bi bila samo prva žena na čelu jedne muške nogometne reprezentacije, nego i prva osoba na toj poziciji koja javno govori o svojoj homoseksualnosti. "U mojoj domovini Švedskoj smo vrlo otvoreni po tom pitanju. U kulturnoj sceni nije nikakav problem izjasniti se kao homoseksualac, ali u nogometu je i kod nas drukčije. Za muškarce u svlačionici teško je već ako njihov izgled ne odgovara općim predodžbama o muškom tijelu", sa smješkom konstatira uspješna trenerica.

Švedska reprezentativka Therese Sjögran je pak igrala i pod izbornicima ženskog i muškog spola. Ona misli kako razlike u načinu na koji vode tim nemaju veze sa spolom trenera već s karakterom. Izbornica Marika Domansky-Lyfors je, priča Sjögran, bila agresivnija i glasnija, dok je njezin nasljednik Thomas Dennerby bio puno mekši i opušteniji.

09.07.2011. 20:06:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh