« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
BRAVo

Žene astronauti su napokon postigle ravnopravnost

Početkom ove godine, prvi put u povijesti američke svemirske agencije NASA polovicu nove generacije astronauta činile su - astronautkinje

Rodna ravnopravnost stigla je i u svemir
Rodna ravnopravnost stigla je i u svemir (NASA)
Više o

astronauti

,

rodna ravnopravnost

,

žene astronauti

Trebalo je čak 38 godina od prve regrutacije putnika za svemir i ova generacija neće biti upamćena samo po tome.

Christina Hammock Koch, Nicole Aunapu Mann, Anne McClain i Jessica Meir dvije su godine prolazile intenzivne treninge za putovanje u svemir i najrigorozniju selekciju, koja se može zamisliti i sada su službeno astronautkinje, prenosi Smithsonian.com.

No, ono što je još uzbudljivije, jest činjenica da će biti među prvim ljudima koji treniraju za put na Mars. Prvi pokušaj polijetanja prema našem susjedu udaljenom čak 25 milijuna milja mogao bi se dogoditi tek za 15-ak godina i trajati bar devet mjeseci.

Četvorka je, uz još toliko muških kolega, probrana među ukupno 6.100 prijavljenih i pridružit će se još 58 žena i muškaraca koji su napustili atmosferu Zemlje. Da bi to uspjele - morale su se pripremiti za ama baš sve, a taj trening, koji bi ih trebao osposobiti i da liječenje vlastite zubobolje, nastavlja se i dalje.

U sklopu pripremnog treninga položile su pilotiranje nadzvučnim letjelicama, vježbe beztežinskog hodanja pod vodom, ali i u zraku, koje su se održavale u ozloglašenim avionima koji potiču na - povraćanje. Studirale su robotiku, mehaniku primjenjivu na svemirskim postajama, a svladale su i niz drugih vještina koje su im potrebne u slučaju kriza ili održavanja na Međunarodnoj svemirskoj postaji ili drugim letjelicama za putovanje u svemir.

Istraživanje svemira kao svjetionik nade

"Nikada ne odlučujemo o tome koliko će osoba kojega spola biti izabrano, ali ovo su najkvalificiraniji ljudi koje smo razmatrali", kazala je Janer Kavandi, zamjenica direktora NASA-inog Glenn istraživačkog cenra. Pored navedenih kvalifikacija svim kandidatima je potrebna još jedna osobina, koja im daje veću prednost u moru kandidata - to je odlučnost da postanu svemirske putnice i putnici.

Sve se astronautice ove prijelomne generacije slažu da bi putovanje na Mars za njih bilo ostvarenje snova, ali i aspiracija nebrojenog broja ljudi.

"S ovoliko sukoba u svijetu istraživanje svemira može biti svjetionik nade. Nitko ne mari za rasu, religiju ili nacionalnost prilikom dok putuju kroz svemir. Svi smo samo dio Ljudskog Tima", kaže Anne McClain.

30.11.2016. 12:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh