« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
UPOZORENJE

Zemlju pretvaramo u neprijateljski planet

Čovječanstvo je prešlo četiri od devet "pragova" za dostizanje neodrživog života na Zemlji, upozorava britanski znanstvenik

Zemlji radimo grozne stvari
Zemlji radimo grozne stvari (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

zagađenje

,

Johan Rockstroem

Prema radu znanstvenika Johana Rockstroema objavljenom u časopisu Science čovječanstvo je već 'zabrljalo' po pitanju klimatskih promjena, nestanka raznih vrsta, povećanja razina fosfora i dušika u ekosustavima svijeta i uništavanja šuma.

Dobro se još držimo jedino u pitanju zakiseljavanja oceana i korištenja zaliha pitke vode, no 'napredujemo' u pitanju emisije otrovnih aerosola i trošenja ozona iz stratosfere. O utjecaju otpada raznih vrsta koje proizvodi čovječanstvo nema dovoljno podataka.

"Planet je bio naš najbolji prijatelj amortizirajući naše djelovanje i pokazujući žilavost", kaže Rockstroem. "No možda prvi puta pretvaramo naš planet iz prijatelja u neprijatelja."

Rockstroem je devet pragova stvorio 2007. i od tada su porasle količine stakleničkih plinova u atmosferi iznad prihvatljive granice, otvarajući put porastu temperatura i razina mora, sušama i poplavama te drugim katastrofalnim klimatskim promjenama.

Rad odražava kontinuiranu znanstvenu raspravu je li Zemlja iz razdoblja holocena prešla u doba "antropocena" nazvanu po značajnom utjecaju čovjeka na koru Zemlje.

"Naša je poruka pozitivna, a ne zlokobna", kaže Rockstroem za svoje zaključke.

17.03.2015. 17:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh