« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
HITNA POMOĆ

Zemlje eurozone osnovale krizni fond

Hitan sastanak sazvan kako se grčka kriza ne bi prelila na ostatak zemalja koje koriste euro proglašen uspješnim

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

grčka kriza

,

eurozona

Ministri financija zemalja članica Europske unije postigli su u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima dogovor o uspostavi kriznog fonda za pomoć zemljama euro-zone koje se nađu u financijskim poteškoćama, koji bi raspolagao iznosom od 720 milijardi eura, izjavila je španjolska ministrica financija Elena Salgado.

Od toga iznosa, 60 milijardi dala bi Komisija, to jest europski proračun, 440 milijardi dale bi zemlje članice euro-zone u obliku bilateralnih pozajmica ili jamstava, a 220 milijardi dao bi Međunarodni monetarni fond.

Ministri financija zemalja članica EU-a, koji čine Vijeće ECOFIN, započeli su svoj krizni sastanak u nedjelju popodne kako bi donijeli mjere, koje bi trebale spriječiti širenje grčke krize na ostale ostale članice euro-zone i to prije otvaranja burzi u ponedjeljak ujutro.

Prema procjenama nekih ekonomista, trogodišnji plan eventualnog spašavanja Portugala, Irske i Španjolske, zemalja koje se najčešće spominju kao one u kojima bi se mogao ponoviti grčki slučaj, iznosio bi ukupno 500 milijardi eura. (hina/metro-portal)

10.05.2010. 07:02:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh