« Ekosfera
objavljeno prije 20 dana i 12 sati
EH, DA...

Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

Služba EU-a za praćenje klimatskih promjena Copernicus u utorak je objavila da je ovogodišnji ožujak bio najtopliji ožujak u povijesti mjerenja

Strava...
Strava... (Arhiva)
Više o

toplinski rekordi

,

planet Zemlja

Na taj način prekinut je 10-mjesečni niz u kojemu je svaki uzastopni mjesec postavljao novi temperaturni rekord, pri čemu je i temperatura površine mora dosegnula novi apsolutni mjesečni rekord za globalnu morsku temperaturu. 

Inače, toplinski valovi diljem svijeta izazivaju nezapamćene temperature, obarajući rekorde i podižući zabrinutost zbog klimatskih promjena. Ovi ekstremni uvjeti predstavljaju izazov za život na Zemlji i potiču rasprave o hitnosti djelovanja kako bi se suzbilo globalno zagrijavanje.

U posljednjih nekoliko godina, svjedočili smo kako su temperature obarale rekorde na svim kontinentima. U Australiji, poznatoj po svojim vrućim ljetima, temperatura je dosegnula nevjerojatnih 50°C, dok su u Europi gradovi poput Pariza i Madrida zabilježili najviše temperature u povijesti, prema podacima meteoroloških agencija.

Sjeverna Amerika također nije pošteđena. Područja kao što su Kalifornija i Arizona iskusila su ekstremnu vrućinu koja je nadmašila prethodne rekorde. Slično tome, u azijskim zemljama poput Indije, Pakistan i Bangladeša, temperature su dosegnule opasne razine, uz ozbiljne posljedice po zdravlje i poljoprivredu.

Ovi toplinski rekordi nisu samo statističke anomalije; oni imaju stvarne posljedice na ljude, životinje i okoliš. Povećani broj toplinskih udara, suše i požara prijeti sigurnosti i stabilnosti mnogih zajednica diljem svijeta. Poljoprivreda je također pogođena, što dovodi do smanjene proizvodnje hrane i povećanja cijena.

Klimatski stručnjaci ističu da su ekstremni vremenski uvjeti poput ovih toplinskih valova u skladu s predviđanjima o klimatskim promjenama. Povećana koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi, uzrokovana ljudskim aktivnostima poput fosilnih goriva i krčenja šuma, doprinosi globalnom zagrijavanju i ekstremnim vremenskim događajima.

Borba protiv klimatskih promjena zahtijeva hitne i koordinirane napore širom svijeta. Smanjenje emisija stakleničkih plinova, ulaganje u obnovljive izvore energije i prilagodba infrastrukture ključni su koraci u suprotstavljanju ovom izazovu. Također je važno educirati ljude o klimatskim promjenama i potaknuti ih na održivije načine života.

Dok obaramo rekorde temperatura, moramo također podići svijest i djelovati kako bismo zaustavili daljnje pogoršanje klimatske krize. Inače, suočit ćemo se s još ekstremnijim vremenskim uvjetima i nepovratnim štetama po naš planet i život na njemu.

 

09.04.2024. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh