« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
PRITISAK ODOZGO

Željko Peratović zbog Karamarka odlazi iz Hrvatske

Godinama sam se obraćao institucijama i koristio sva pravna sredstva kako bi zaštitio svoja prava i nisam uspio, poručio je Peratović

(Milivoj Keber/Cropix)
Više o

HND

,

Željko Peratović

,

Vesna Kesić

,

Zdenko Duka

,

zloporaba položaja

,

Tomislav Karamarko

,

napuštanje države

Slobodni novinar i bloger Željko Peratović najavio je danas da će s obitelji privremeno napustiti Hrvatsku jer više ne može trpiti pritisak s obzirom da je ministar unutarnjih poslova protiv njega podnio više kaznenih prijava.

Peratović smatra da Tomislav Karamarko zloupotrebljava položaj zbog čega on, kako tvrdi, često mora ići u policiju na obavijesne razgovore.

"Godinama sam se obraćao institucijama i koristio sva pravna sredstva kako bi zaštitio svoja prava i nisam uspio", kazao je Peratović na konferenciji za novinare u Hrvatskom novinarskom društvu.

Peratović je ispričao da je Kramarko protiv njega podigao kaznenu prijavu zbog odavanja državne tajne, optužni prijedlog zbog širenja lažnih vijesti i uznemiravanja javnosti i kaznenu prijavu zbog povrede tajnosti podataka.

Tvrdi da za pritisak na njega koriste i njegovu kćer jer je, kaže, temeljem anonimne prijave bio optužen i za njezino zlostavljanje.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka izjavio je da svaki građanin ima pravo na privatne prijave, no smatra da to, kad je riječ o konkretnom slučaju, može štetiti ugledu Hrvatske u pogledu slobode medija i demokracije.

Duka smatra da treba osigurati poštenu proceduru kako bi se Karamarkove tužbe tretirale jednako kao i tužbe ostalih građana.

Novinarka i aktivistica civilnog društva Vesna Kesić ustvrdila je da se u slučaju Peratovića krši elementarna politička kultura i zlorabi pozicija moći.

Razmjer moći između Karamarka, koji je bio šef obavještajnih službi, i jednog blogera je ogroman jer Karamarko ima veliko polje moći iz kojeg može djelovati, ustvrdila je. Ocijenila je da je Karamarko politički nepromišljen i da bi kao ministar trebao imati visoki prag tolerancije na nelagodu. (hina/metro-portal)

26.11.2009. 15:33:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh