« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

Zeleni protiv nuklearnih lobija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Zeleni Hrvatske

,

nuklearni lobi

Zeleni Hrvatske protive se idejama o gradnji nuklearne elektrane u zemlji te se boje Vladinih ustupaka ‘nuklearnom lobiju’, budući da Hrvatska ima veliki energetski potencijal te može inteligentno trošiti energiju sunca, vjetra, plina, biotermalnih izvora...

Kako stoji u priopćenju ZH, u Strategiji gospodarenja mineralnim sirovinama nema temeljitih ekonomskih analiza i podataka o energetskim zalihama. Aktivisti ZH iz toga zaključuju kako Hrvatska uopće ne zna kolike su joj preostale zalihe nafte i plina. Također, Zeleni pitaju nadležne i zašto su se hrvatske strateške rezerve plina u moru godinama prodavale talijanskom Agipu.

‘Od Vlade tražimo slobodno tržište energije gdje bi mali i srednji proizvođači mogli prodavati svoj energetski višak.

Energija iz prirodeHrvatska može inteligentno trošiti energiju sunca, vjetra i plina, tvrde Zeleni Hrvatske.

Tu spada i ukidanje ili smanjenje PDV-a na proizvode solarne tehnologije te uvođenje poticajnih mjera kod onih građana i tvrtki koji koriste obnovljive izvore.

Štednim žaruljama i racionalizacijom gradnje (pasivne kuće i izolacija) moguće je osigurati ogromne količine energije te bi nuklearka bila potpuno nepotrebna’, stoji u priopćenju koje za ZH potpisuje dopredsjednik Lovro Rumora. 

Piše: Piše: Hana Letica
24.02.2008. 23:57:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh