« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
jeftinije gorivo

Zbog zaliha nafte SAD-a spustile se cijene na svjetskom tržištu

Cijene nafte na svjetskim su tržištima u četvrtak pale prema 71 dolaru za barel, spustivši se s najviše razine u proteklih 10 mjeseci.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

cijena nafte

,

cijene goriva

,

naftna kriza

,

potražnja nafte

,

pad cijene nafte

Najviša razina cijene nafte dosegnuta je početkom tjedna, ali je počela opadati pod pritiskom nabujalih zaliha sirove nafte i destilata u Sjedinjenim Državama koje su pokvarile raspoloženje ulagača.

Na američkom tržištu cijena barela sirove nafte za isporuke u listopadu pala je 25 centi na 71,18 dolara. Na tržištu u Londonu cijena barela bila je u minusu također 25 centi i iznosila je 71,40 dolara .

Ulagači su ubirali dobit nakon što su cijene u utorak dotaknule 75 dolara za barel, skočivši gotovo130 posto u odnosu na razine zabilježene u prosincu prošle godine.

"Čini se da većina tržišta glavinja jer su ulagači možda povukli dio novca nakon nekoliko tjedana kontinuiranog rasta", kazao je analitičar Edward Meir iz tvrtke MF Global.

Podaci američke vlade objavljeni u srijedu pokazali su da su američke zalihe sirove nafte porasle u prošlom tjednu za 200.000 barela, opovrgnuvši očekivanja analitičara koji su očekivali njihov pad za 1,1 milijun barela.

Time je potvrđeno pesimistično izvješće Američkog naftnog instituta koje je u utorak pokazalo rast zaliha sirove nafte, doduše za osjetno većih 4,3 milijuna barela.

Zalihe destilata, koje uključuju dizel i lož ulje, porasle su u prošlom tjednu za 800.000 barela na ukupno 162,4 milijuna barela, što je preko 30 milijuna barela više nego prošle godine. Analitičari su očekivali njihov rast za samo 300.000 barela.

Jačanje europskih dionica i bolje raspoloženje njemačkih potrošača nisu u većoj mjeri utjecali na trgovinu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izvješću priopćila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u srijedu iznosila 70,44 dolara, oslabivši za 1, 27 dolara u odnosu na dan ranije.

27.08.2009. 13:14:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh