« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Zbog krivog formulara Slovenci stvorili paniku

NE Krško će ponovno biti u funkciji u utorak ili srijedu

Zbog neočekivanog kvara gubici Nuklearne elektrane Krško  bit će veći od 7 milijuna eura 
Zbog neočekivanog kvara gubici Nuklearne elektrane Krško bit će veći od 7 milijuna eura  (Marko Miščević/CROPIX)
Više o

NE Krško

,

Andrej Stritar

,

IAEA

,

Stane Rožman

Panika koja je nastala nakon informacije o curenju radioaktivne vode iz Nuklearne elektrane Krško pokazala se, na svu sreću, bespotrebnom.

Za to je, doduše, dijelom zaslužna i banalna greška slovenske Državne uprave za nuklearnu sigurnost. Njezin direktor Andrej Stritar je priznao da su IAEA-i najprije incident zabunom prijavili na pogrešnom formularu, ali je pogreška odmah uočena i ispravljena nakon par minuta. Grešku tumače time što su formular za prijavu vježbe i stvarnog događaja koji se odnosi na nuklearnu sigurnost vrlo slični.

Curenje radioaktivne vode u bazen primijećeno je u srijedu poslijepodne samo na jednom mjestu, u prostoru gdje se zaposlenici ne zadržavaju, a nije došlo ni do kakvog oštećenja radioaktivnog goriva.

Što se dogodilo i zašto je Europska komisija digla na noge cijelu Europu zbog ‘uobičajenog kvara’, jučer u NE Krško nisu željeli  komentirati.

Kvar će se ukloniti do suboteNE Krško trenutačno je zaustavljena, kvar bi trebao biti uklonjen do subote ujutro, a cijelo postrojenje u punoj funkciji u utorak navečer ili srijedu, rekao je jučer u Krškom direktor NEK-a Stane Rožman. Svi postupci od utvrđenja kvara, tvrdi Rožman, provedeni su u skladu s normalnom procedurom i nema nikakva razloga za paniku niti za posebne sigurnosne mjere.

Direktor Rožman je naglasio da su oni sve pravodobno informirali, a na pitanje hrvatskih novinara zašto su Hrvati za kvar doznali posljednji odgovorio je da su oni HEP obavijestili na vrijeme. Tko je u Hrvatskoj zakazao u sustavu informiranja građana, jučer je bilo teško dokučiti. NE Krško Hrvatsku elektroprivredu opskrbljuje sa 16 posto električne energije. Iz HEP-a su jučer poručili kako će kompenzirati nedostatak električne energije iz Krškog angažiranjem drugih elektrana.

Nedostatak struje iz NE Krško, kažu iz HEP-a,  neće biti pokriven uvozom te naglašavaju da HEP zbog ispada Krškog zasad nije imao povećane troškove. (METRO) 

06.06.2008. 00:28:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh