« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PROPAST

Zbog kriminala u Željezari Split prijavljeni direktori Zlomrexa

Direktori tvrtke Zlomrex proveli su fiktivnu dokapitalizaciju i umanjili temeljni kapital splitske Željezare

(Cropix)
Više o

gospodarski kriminal

,

Zlomrex

,

splitska željezara

,

Željezara Split

,

Ryszard Bernard Giemz

,

Michal Ireneusz Koncezak

,

fiktivna dokapitalizcija

,

temeljni kapital

Splitsko-dalmatinska policija kazneno je prijavila predsjednika Uprave Željezare Split Poljaka Ryszarda Bernarda Giemza i njegova nasljednika i zemljaka Michala Ireneusza Koncezaka, inače direktore poljske tvrtke Zlomrex, vlasnika splitske Željezare, i to zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, nesavjesna gospodarskog poslovanja i krivotvorenja službenih isprava.

Policija ih je prijavila pošto je utvrdila da je provedena fiktivna dokapitalizacija i umanjen temeljni kapital društva "Željezare Split" za 15,5 milijuna kuna, a time i obezvrijeđene dionice željezare te da je nagodbom sa špediterskom tvrtkom "Trast" željezari nanesena imovinska šteta od najmanje 3,3 milijuna kuna.

Utvrđeno je kako je Zlomrex u ljeto 2008. iz Turske uvezao toplovaljanu žicu vrijednu 3,4 milijuna dolara, koju zbog vlastite nesolventnosti nije mogao platiti pa ju je, koristeći se uslugama špeditera "Trast", uskladištio u krugu splitske Carinarnice. Nakon toga tu žicu prodaje željezari za iznos dolarske protuvrijednosti, tj. za 19,4 milijuna kuna. Budući da željezara zbog nelikvidnosti i blokade računa ne može platiti žicu "Zlomrexu", on tražbinama dokapitalizira željezaru u svojem vlasništvu i povećava temeljni kapital za 19,4 milijuna kuna.

Nakon tako provedene dokapitalizacije, radi podmirenja špediterskih usluga "Trastu" u iznosu od 3,9 milijuna kuna, u lipnju 2009. "Zlomrex" s "Trastom" sklapa sudsku nagodbu kojom taj dug zatvara čeličnom žicom, koja je unesena u željezarin temeljni kapital u iznosu od 19 milijuna kuna. Iz toga proizlazi da je ta dokapitalizacija fiktivna i da je umanjen temeljni kapital društva splitske željezare za 15,5 milijuna kuna, a samim time da su i obezvrijeđene njezine dionice.

U trenutku sklapanja sudske nagodbe tržišna vrijednost čelične žice bila je 7,2 milijuna kuna, a osumnjičenici su je prepustili "Trastu" za 3,9 milijuna kuna, čime je željezari nanesena izravna imovinska šteta od najmanje 3,3 milijuna kuna.

Osim dvojice Poljaka policija je kazneno prijavila i odgovornu osobu u "Trastu" pod sumnjom da je nakon sudske nagodbe nastavio fakturirati i naplaćivati ležarinu za žicu od željezare iako je pripala "Trastu". (hina/metro-portal)

19.03.2010. 15:44:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh