« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Zbog Jeruzalema slijede novi nemiri

Ehud Olmert
Ehud Olmert (AFP)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Ehud Olmert

,

Bliski istok

Propao je još jedan prijedlog za postizanje konačnog mira na Bliskom istoku. Izraelski premijer u ostavci Ehud Olmert predao je u utorak palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu detaljan prijedlog mirovnog sporazuma koji uključuje povlačenje Izraelaca sa 93 posto Zapadne obale, kao i dio izraelskog teritorija u pustinji Negev, u blizini Pojasa Gaze, u zamjenu za sedam posto Zapadne obale što Izraelci žele zadržati.

Palestinski čelnici istoga su dana odbacili taj prijedlog nazvavši ga ‘neozbiljnim’ budući da se status Jeruzalema u tom dokumentu ostavlja za kasnije. Iako palestinski čelnici, kako u Fatahu, tako i Hammasu, nikada nisu odustali od neovisne Palestine koja bi obuhvaćala cijeli Jeruzalem, ovo odbacivanje mirovnog sporazuma moglo bi dodatno radikalizirati izraelsku krajnju desnicu koja sve više zaziva sukob, pa i nuklearni napad na Iran.

Ipak, sve upućuje na to da je ovaj put američki predsjednik George Bush odbio svoga potpredsjednika Dicka Cheneya, najvećeg zagovaratelja napada na Iran. Izraelci nisu zadovoljni signalima iz Washingtona jer ni Barack Obama ni John McCain nisu skloni vojnoj intervenciji u Iranu. No to ne znači da će oni ‘sjediti skrštenih ruku’.

Ako na vlast u Izraelu dođe stranka Likud Benjamina Netanyahua ili ako u stranci Kadima pobijedi ministrica Tzipi Livni, šanse za izraelski napad mogle bi se povećati.

Piše: Piše: Dorino Manzin
14.08.2008. 23:05:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh