« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
UJEDINJENI NARODI

Završio mandat Hrvatske u Vijeću sigurnosti

Hrvatsko mjesto zauzet će Bosna i Hercegovina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hrvatska Vijeće sigurnosti

,

Vijeće sigurnosti UN-a

Dvogodišnji nestalni mandat Hrvatske u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda službeno je završen u četvrtak u ponoć, kada je njezino mjesto preuzela Bosna i Hercegovina.

Osim BiH, koja je u Vijeće izabrana kao predstavnica zemalja istočne Europe, dvogodišnji nestalni mandat 1. siječnja počeo je Brazilu, Libanonu, Gabonu i Nigeriji. Prestao je Hrvatskoj, Libiji, Vijetnamu, Kostariki, i Burkini Faso.

Tijekom ove godine u Vijeću sigurnosti još će uz pet stalnih članica - SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske - biti i Austrija, Japan, Meksiko, Turska i Uganda, kojima je dvogodišnji mandat počeo 2009.

Republika Hrvatska bila je nestalna članica Vijeća sigurnosti od 1. siječnja 2008. do 31.12 2009. godine.

Hrvatska je Vijećem sigurnosti predsjedavala u prosincu 2008. godine. Tada je na dnevni red stavila tematsku raspravu o terorizmu kojom je predsjedao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Za obje godine svog mandata predsjedavala je Protuterorističkim odborom Vijeća sigurnosti, dok je 2008. godine i supredsjedala Odborom za neširenje oružja za masovno uništenje te Odborima za sankcije protiv Sudana i Somalije. (hina/metro-portal)

01.01.2010. 15:42:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh