« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Zaustavite ispadanje kose i potaknite njezin rast

To uključuje izmjenu prehrane, metode izbjegavanja i suzbijanja stresa, masažu vlasišta i odgovarajuće preparate za jačanje kose

Vratite kosi sjaj i gustoću
Vratite kosi sjaj i gustoću (Arhiva)
Više o

rast kose

,

ispadanje kose

Ispadanje kose nije ekskluzivno muški problem, štoviše, s tim se tijekom života susreću mnoge žene. Razlozi ovih neugodnih probelma su brojni - od izmjene godišnjeg doba (kosa više pada u jesen), do stresa, hormonalnog poremećaja, određenih bolesti, nuspojava lijekova, loše prehrane, preagresivnih tretmana na kosi (prečesto bojanje kose, minival...) pa do genetike. 

Ukoliko vam kosa pojačano opada dulji vremenski period, a niste imali stresno životno razdoblje, posavjetujet se s liječnikom.

Ono pak što sami možete učiniti je naučiti kako ojačati kosu u kućnoj radinosti. To uključuje izmjenu prehrane, metode izbjegavanja  i suzbijanja stresa, masažu vlasišta i odgovarajuće preparate za jačanje kose. 

Masaža glave

Masažu glave možete dobiti u frizerskom salonu, a možete ju i sami kod kuće napraviti. Masažom glave i vlasišta potičete cirkulaciju krvi što pak potiče rast kose i jača korijen dlake. Za bolje rezultate koristite ulja koja jačaju korijen kose i potiču cirkulaciju, primjerice ulje čička, kokosovo ulje, bademovo ulje, maslinovo ulje, ricinusovo ulje, lavandino i ružmarinovo. Eterično ulje lavande ili ružmarina prije, no što ga umasirate u glavu i na kosu, pomiješajte s kokosovim ili maslinovim uljem.

Masažu tjemena, odnosno vlasišta u kojoj koristite ulja najbolje je raditi prije odlaska na počinak. Prstima izmasirajte glavu, umasirajte ulje, zamotajte kosu ručnikom i ostavite da djeluje preko noći, a ujutro operite blagim šamponom. 

Odgovarajući šampon

Ukoliko imate problema s opadanjem kose te slabom i beživotnom kosom zaboravite sve one šampone koji nude čudesne višestruke učinke i izaberite blagi šampon za svakodnevno pranje koji sadrži prirodne sastojke, bez silikona, parabena i sulfata.

Pročitajte etiketu i izdvojite koju kunu više, iako se danas već i ti organski preparati mogu naći po prihvatljivim cijenama. Birajte šampone na bazi koprive, čička ili češnjaka. 

Zaboravite na gumicu za kosu

Jedna od važnijih stvari kada govorimo o tome kako ojačati kosu je izbjegavati njezino vezanje u rep jer to opterećuje korijen kose, ali i samu vlas koja pod teretom gumice slabi i puca. 

Prilagodite prehranu

Oosbe koje imaju problema s pojačanim ispadanjem kose vjerojatno pate od deficita određenih hranjivih tvari, odnosno loše se hrane. zavirite u svoj hladnjak ili jednostavno prevrtite film nekoliko dana unatrag i razmislite o tome što ste jeli i pili.Zdrava prehrana ne samo da će dobro utjecati na kosu, nego će odlično djelovati na cijeli organizam i na psihu. Nema razloga da već danas čips ne zamijenite jabukom. 

Kosa da bi bila zdrava, gusta i jaka treba hranjive tvari, osobito vitamine B skupine (B1 timain, B2 riboflavin, B3 niacin, B5 pantotenska kiselina, B6 piridoksin, B7 biotin, B9 folna kiselina, B12  cijanokobalamin te kolin i inozitol), vitamin A, cink, silicij, željezo, vitamin C i vitamin E. Ove vitamine možete uzimati kao dodatke prehrani, a možete i obogatiti svoju prehranu te početi jesti namirnice koje njima obiluju.  

Za rast kose i jačanje kose treba jesti:

  • hranu bogatu proteinima jer je kosa sastavljena od proteina. To su namirnice poput ribe, mesa, graha, jaja, jogurta i nemasnog sira. 
  • hranu koja sadrži silicij - žitarice, jabuke, riba, svježi kupus, luk, bademi, sojine klice, krumpir.
  • hranu bogatu cinkom - školjke, rakovi, orašasti plodvi, perad, crveno meso.
  • hranu bogatu vitaminom E - avokado, bademi, blitva, suncokretove sjemenke, maslinovo ulje
  • hranu bogatu željezom - crveno meso, grožđice

Osim odgovarajuće hrane, za rast i njegu kose važno je i biti dobro hidiran, donosno unositi dovoljno tekućine u tijelo. Neka to bude voda, svježi sokovi i čajevi. 

Rekreacija, dobar san i odgovarajući jastuk

Ništa bez kretanja. Izađite iz stana/kuće, protegnite noge i dobro se oznojite. Potom se dobro naspavajte, najbolje na jastučnici od satena ili svile - ti materijali su za kosu bolji od pamuka. Zablistat ćete. 

21.03.2018. 15:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh