« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POČELA BLOKADA

Zatvorene hrvatske zračne luke, Croatia Airlines otkazao sve letove

Sektor zrakoplovne meteorologije prikuplja i obrađuje sve podatke te u koordinaciji sa sektorom upravljanja zračnim prometom prati i procjenjuje razvoj situacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Croatia Airlines

,

zračni promet

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe doznaje se kako se zbog oblaka vulkanske prašine koji je stigao do Hrvatske, od noćas u 2 sata provodi regulacija zračnog prometa u zračnim lukama Zagreb i Osijek, što znači da nema slijetanja i polijetanja zrakoplova u tim zračnim lukama, odnosno u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

Od jutros u 8 sati je zabrana slijetanja i polijetanja zrakopklova i nad sjevernim Jadranom te su zatvorene zračne luke Pula, Rijeka, Zadar i Lošinj, izvijestila je glasnogovornica Hrvatske kontrole zračne plovidbe Olivera Ilijaš.

U 14 sati bit će procjena hoće li se zatvoriti zračni promet do 43. paralele, znači zrakoplovne luke Split i Brač, odnosno dalje prema Dubrovniku.

Prema meteorološkim prognozama i analizama u sektoru Hrvatske kontrole zračne plovidbe procjena je da se oblak vulkanske prašine neće širiti dalje prema jugu, no točno stanje znat će se iz 14 sati.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. kao pružatelj usluga u zračnoj plovidbi, od prvog trenutka erupcije islandskog vulkana i stvaranja oblaka vulkanskog pepela pozorno prati, razmjenjuje i analizira sve informacije i podatke koje dobija od međunarodnih organizacija, navodi glasnogovornica Ilijaš.

Blokiran i hrvatski zračni promet

U međunarodnom prometu otkazani su letovi iz Zagreba u Frankfurt (dva leta), Beč, Amsterdam, Zurich, Pariz, London i Muenchen (također i povratni letovi iz navedenih odredišta u Zagreb), kao i letovi na liniji Split - Duesseldorf, Split - Muenchen, Split - Zuerich te Frankfurt - Split i London - Split.

U domaćem redovitom prometu zrakoplovi nisu poletjeli na liniji Pula - Zadar - Zagreb, Zagreb - Split (dva jutarnja leta) i Zagreb - Dubrovnik. Na svim navedenim letovima ukupno je trebalo putovati oko 1500 putnika.

Rano jutros, dakle, prije zatvaranja cjelokupnoga hrvatskoga zračnog prostora, Croatia Airlines obavio je jedino međunarodne letove iz Sarajeva i Prištine, a zrakoplovi su umjesto u Zagreb preusmjereni u Split. Putnicima s tih letova osiguran je zemaljski prijevoz do Zagreba.

Zbog aktualnog stanja u hrvatskome i europskome zračnom prostoru Croatia Airlines očekuje da će biti prisiljena otkazati i gotovo sve današnje poslijepodnevne i večernje letove. Kompanija će o svim poremećajima u prometu izravno obavještavati putnike kao i hrvatsku javnost preko medija, ističe se u priopćenju.

Putnici čiji su letovi otkazani u razdoblju do 19. travnja, obavještavaju se o promjenama u planiranom redu letenja i preusmjeravaju na alternativne letove u sljedećem razdoblju. U slučaju da otkažu putovanje, putnici imaju pravo na povrat iznosa karte, navode u Croatia Airlinesu.

Više informacija o stanju prometa Croatia Airlinesa putnici mogu dobiti na internetskim stranicama tvrtke (www.croatiaairlines.com) i u Službi kontakt centra Croatia Airlinesa na telefon (0)1 - 66 76 555. (hina/metro-portal)

17.04.2010. 11:28:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh