« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
STVARNO?

Zašto žene češće obolijevaju od depresije?

Znanstvenici su otkrili kako upala utječe na reakciju mozga na različite podražaje kod muškaraca i žena

U čemu je problem?
U čemu je problem? (Arhiva)
Više o

depresija

,

žene

Preko 300 milijuna ljudi u svijetu pati od depresije, a među njma više je žena. Procjenjuje se da će se broj depresivnih osoba povećati. 

Među mlađom populacijom (u dobi od 14 do 25) dvostruko je više depresivnih djevojčica i djevojaka, no što je dječaka i mladića. Znanstvenici su odlučili istražiti zbog čega su žene ranjivija skupina.

Anhedonija (izostanak radosti, uživanja u aktivnostima koje su nam nekada bile ugodne) jedan je od obilježja depresivnog poremećaja.

Na neurološkoj razini, anhedonija predstavlja smanjenu aktivnost u području mozga koje reagira na nagrađivanje, nazvanom ventral striatum.

Ovo istraživanje baca novo svjetlo na to kako se spolne razlike kod depresiji manifestiraju u mozgu. Naime, znanstvenici su otkrili kako upala utječe na reakciju mozga na različite podražaje kod muškaraca i žena.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu, a u njemu je sudjelovalo 115 osoba, od kojih su 69 bile žene. 

Podijelili su ih u dvije grupe, kontrolnu/placebo grupu i grupu kojoj su dali niske doze endotoksina. Dva sata kasnije, kada je endotoksin najjače djelovao na mozak, dali su im da riješe zadatak u kojem su trebali biti novčano nagrađeni.

Pritom im je mozak sniman magnetnom rezonancom. Mozak muškaraca, u dijelu koji reagira na nagrađivanje, različito se ponašao od mozga žena.

"Kod žena endotoksin je (u usporedbi s placebo grupom) doveo do smanjenja aktivnosti u ventrial striatumu, dok kod muškaraca to nije zabilježeno", kaže prof. Naomi Eisenberger. 

"Ovo ukazuje na to da su žene s kroničnim upalnim poremećajem podložnije razvoju depresije od muškaraca", dodaje autorica studije dr. Mona Moieni. 

Naša studija je prva koja pokazuje da mozak muškarca i žene drugačije reagira na iste podražaje, što igra bitnu ulogu u razvoju depresije, poručuju znanstvenici. 

24.05.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh