« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
HE HE

Zašto smo bolje volje kad popijemo pivo?

Hordein iz piva može biti odgovoran za podizanje raspoloženja na način da aktivira ključni dopaminski receptor

Pivo podiže raspoloženje
Pivo podiže raspoloženje (Pexels)
Više o

pivo

,

raspoloženje

,

dopamin

,

dobra volja

,

hordein

Pivo je omiljeno piće širom svijeta, a gotovo i da nema čovjeka koji nije osjetio navalu dobrog raspoloženja nakon krigle piva - ako mislite da je to učinak alkohola, varate se, tvrde znanstvenici.

Naime, istraživanje njemačkih znanstvenika pokazalo je da se radi o jednom sastojku pivskog slada - hordeinu, koji nakon konzumacije aktivira centar za nagrađivanje u mozgu na vrlo sličan način kao što to radi hormon dopamin - aktivacijom istog receptora koji zatim podiže raspoloženje.

Oni tvrde da hordein na mozak djeluje na sličan način kao hormon sreće te da i hordein i domapin stimuliraju takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu. 

Potrebno je još doznati može li količina hordeina sadržana u pivu proizvesti osjetan učinak na centar za nagrađivanje. Dosadašnji rezultati upućuju na to da bi hordein mogao uvelike pridonijeti poboljšanju raspoloženja osobe koja konzumira pivo. 

Za osjećaj opuštenosti i dobre volje odgovorni su kombinacija alkohola i hordeina, smatra znanstvenica Monika Pischetsrieder, jedna od autorica istraživanja. Podsjeća i da sličan efekt na mozak kao hordein ima salsolinol, sastojak čokolade. 

''Iznenadilo nas je da supstanca u pivu može aktivirati dopamin D2 receptor, osobito zato što nismo posebno pratili hranjive stimulante,'' dodala je profesorica Pischetsrieder.

Znanstvenici sada nastoje ustanoviti koliko je hordeina u pivu i koliko ga stiže u mozak. Naime, još uvijek nije poznato je li razina hordeina u pivu dovoljna da izazove ovaj efekt. Zasad se samo zna da supstancija sama po sebi ima određenu ulogu.

Pischetsrieder kaže da na dobru volju pojedinca ne utječe samo jedan sastojak hrane ili pića. Uglavnom je riječ o kombinaciji supstancija. Primjerice, kada je riječ o grickalicama, poput čipsa, okidači dobre volje su masnoće i ugljikohidrati. 

No znanstvenici upozoravaju da alkohol ima i suprotno, depresivno djelovanje te može poremetiti misli, ravnotežu, čak i mentalno zdravlje. Višak alkohola može biti iznimno štetan.

Dakle, pivo ima marginalan utjecaj na razinu dopamina, ali postoji mnoštvo negativnih strana njegova konzumiranja zbog čega bi i u njegovu ispijanju trebalo imati mjeru.

01.10.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh