« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
MA DA?

Zašto psi postaju neposlušni?

Znanstvenici ističu da bi zbog sličnosti s tinejdžerima psi mogli služiti kao modeli u istraživanjima

Nekad ih ulovi... ;)
Nekad ih ulovi... ;) (Arhiva)
Više o

psi

,

neposlušnost

Pas vam je napunio sedam-osam mjeseci i odjednom više ne sluša, štoviše, kad ga pozovete prkosno vas pogleda i otrči u suprotnom smjeru? Jedva da ima vlasnika koji to nisu iskusili a znanstvenici savjetuju da se ne uzrujavate - pas je u pubertetu.

Pričekati da prođe

Nova studija podupire preporuke stručnjaka da pričekate da to razdoblje prođe. Prema znanstvenicima psi tada prolaze vrlo osjetljivo razdoblje na početku svoga puberteta zbog kojeg se ponašaju poput ljudskih ekvivalenata.

"Ljudi iz iskustva sami znaju da se ponašanje pasa u adolescenciji razlikuje od ponašanja mladih i odraslih pasa", kaže Barbara Smuts sa sveučilišta Michigan u Ann Arboru koja nije bila uključena u istraživanje. Ta "vrlo dobrodošla" studija prva je koja to podupire, prenosi američko društvo za znanost.

Štenci se poput djece vežu uz ljude.

"No vlasnici često imaju osjećaj da su podbacili kad štenci dođu do adolescencije što je u dobi od oko osam mjeseci kod većine pasa", kaže Lucy Asher sa sveučilišta Newcastle koja je vodila istraživanje objavljeno u Biology Letters.

Poput tinejdžera, čija su tijela preplavljena hormonima i čiji mozak tada doživljava velike promjene, psi u adolescenciji mogu prestati slušati svoje vlasnike.

A vlasnici odgovore na to na različite načine, kaže Asher.

Neki štence kažnjavaju, neki ih ignoriraju, a neki ih se tada i riješe. Prema podacima američkih prihvatilišta za životinje, psi u toj dobi najčešće i završe u skloništima.

Kako bi utvrdili na koji način pubertet mijenja ponašanje psa znanstveni tim je pratio odrastanje 70 ženki njemačkih ovčara, zlatnih retrivera i labradora koje su trenirane kao potencijalni psi vodiči.

30.09.2020. 15:02:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh