« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
DOBRO PITANJE :)

Zašto kupujemo odjeću koju ne nosimo

Psihologinja specijalizirana za psihologiju konzumerizma otkrila je tri najveća razloga zašto kupujemo odjeću koju nikad nećemo obući

Ormari su vam prepuni - pogrešno odabranih stvari
Ormari su vam prepuni - pogrešno odabranih stvari (Shutterstock)
Više o

shopping

,

odjeća

,

nošenje odjeće

Odjeća koju ne nosimo zaprema u prosjeku puno veći dio ormara od one koju nosimo, a kad postanemo svjesni toga, zapitamo se i sami zašto smo je uopće kupili.

Znanstvenici su se pozabavili tim pitanjem i nakon istraživanja došli do zaključka da postoje tri razloga, evo koji su to:

Artikl nam se previše sviđa - ma koliko čudno ovo nekome zvučalo, postoje kupci kojima se kupljeni artikl toliko sviđa da ga ne žele uništiti nošenjem. Ovaj fenomen naziva se averzija od gubitka, a pojavljuje se kod ljudi koji su se osjećali zakinutima ili su doživjeli gubitke u djetinjstvu,

Ignoriramo veliku manu artikla - ovo je najčešći razlog zašto kupujemo nešto što više nikad nećemo obući jer smo to kupili na sniženju, zanemarivši viđenu manu. Kit Yarrow, psihologinja konzumerizma kaže da je ovo klasičan primjer fenomena kognitivne pristranosti - ignoriramo informaciju koja nije u skladu s našim željama.

Kupujemo zbog fantazije, a ne realnosti - vrlo čest razlog je pogrešna percepcija nas samih, tj., ne želimo si priznati da smo se udebljali ili da nam zbog godina takav odjevni predmet jednostavno ne treba. Naravno, obično se radi o nekom odjevnom predmetu koji je barem jedan broj premalen.

Eto, sad znate i to ... pa nemojte ponavljati vlastite greške. 

22.09.2016. 18:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh