« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
RAVNA LEĐA

Zašto je važno imati pravilno držanje tijela

Uspravno stojte i sjedite i osjećat ćete se moćnije, imat ćete više kontrole nad različitim situacijama i lakše ćete tolerirati stres i nelagod

Zašto je važno imati pravilno držanje
Zašto je važno imati pravilno držanje (Deviantart)
Više o

leđa

,

držanje tijela

Dobro se sjećate kako su vas majke i bake prisiljavale da se držite uspravno i ispravite leđa. Možda nisu ni znale koliko je to važno kad su vas upozoravale da spuštena ramena i iskrivljena leđa nisu poželjni položaji tijela. Loše držanje ne samo da ostavlja loš dojam već vas zaista može učiniti slabijima i u fizičkom smislu. Dokaze za to imaju izvanredni profesor Scott Wiltermuth sa Sveučilišta Južna Karolina i njegova kolegica Vanessa K. Bohns sa Sveučilišta Toronto. Oni tvrde da zauzimanje dominantnih poza u kontekstu držanja tijela smanjuje osjetljivost na bol što nije slučaj s submisivnim pozama odnosno pogrbljenim i pogurenim držanjem.

Dakle, uspravno stojte i sjedite i osjećat ćete se moćnije, imat ćete više kontrole nad različitim situacijama i lakše ćete tolerirati stres i nelagodu, piše Časopis za eksperimentalnu društvenu psihologiju (Journal of Experimental Social Psychology), a prenosi agencija IANS. Uspravan položaj tijela može potaknuti povećanje razine testosterona, što je izravno povezano s povećanjem izdržljivosti boli, te smanjenje razine kortizola koji inače izaziva intenzivniju reakciju na stres, stoji u službenom priopćenju Sveučilišta Južna Karolina.

U samom istraživanju, volonteri koji su se držali uspravno bili su otporniji na bol od drugih volontera. Wiltermuth i Bohns su se nadovezali na prijašnja istraživanja koja su pokazala da uspravan položaj tijela osobe s kojom smo u interakciji izravno djeluje na to kako ćemo se prema njoj ponašati i na kraju kakvo ćemo mi sami držanje imati.

Većina ljudi će, kad ih boli, najčešće zauzeti submisivan položaj, skupiti se u položaj fetusa, ali ovo istraživanje sugerira da bismo trebali činiti sasvim suprotno. Skupljanje u položaj fetusa ili oblik lopte samo će sniziti prag tolerancije na bol, učinit će stresne situacije još stresnijima jer ćete imati osjećaj kao da ništa ne kontrolirate.

Zato, stojte uspravno, sjedite ravnih leđa, izbacite grudi i raširite svoje tijelo. Tako ćete stvoriti osjećaj da imate moć i snagu suočiti se s bilo čim i bilo kim.

13.07.2011. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh