Zašto grickalice nisu zdrave?
Europski savez potrošača od Komisije traži da hitno dodatno smanji granicu preporučene količine akrilamida u hrani
Grickalice poput čipsa ili pomfrita omiljene su gotovo svima, a nerijetko ih i sami pripremamo kod kuće - potpuno nesvjesni rizika kojima izlažemo sebe i svoje ukućane.
Naime, Europska agencija za sigurnost hrane smatra da kemijski spoj akrilamid u hrani povećava rizik od raka. Kako bi provjerili ima li ga u hrani, slovenska udruga za zaštitu potrošača testirala je 21 proizvod.
Rezultati su pokazali da je većina uzoraka u skladu s propisanim vrijednostima, trećina ih je bila na granici ili s vrijednostima malo većim od dopuštenih. Najveći problem su krekeri.
Europski savez potrošača od Komisije traži da hitno dodatno smanji granicu preporučene količine akrilamida u hrani. Razlog je nedavno provedeno istraživanje čak 500 proizvoda na europskom tržištu u kojem su tražili akrilamid, spoj koji nastaje kod pečenja.
Istraživanje nisu provele inspekcije, već potrošačke organizacije deset zemalja. Sudjelovali su i Slovenci. Analiza je pokazala da je u trećini testiranih proizvoda akrilamid pronađen u količini većoj od preporučene.
Potrošačke organizacije zabrinute su osobito za najmlađe potrošače, jer dva od tri analizirana keksa nisu bila pogodna za djecu.
Da bi u konačnom proizvodu bilo što manje akrilamida, proizvođačima su dane upute kako kontrolirati temepraturu u proizvodnji ili koje žitarice odabrati.
Primjerice, krumpir se ne smije skladištiti na temperaturi manjoj od 6 stupnjeva.
No akrilamid se stvara i kod hrane koja se priprema kod kuće.
U istraživanju koje su provele potrošačke organizacije pokazalo se da je čips od mrkve i cikle, koji se smatra zdravijom verzijom, sadržavao veće količine akrilamida od čipsa od krumpira. Slično je situacija i s fritezama na vrući zrak.
Zbog svega toga ne zaboravite na preporuke koje su primjenjive u mnogim situacijama, ne samo u slučaju akrilamida.
Novi komentar