Zašto bi bilo pametno jesti kefir i jogurt
Jogurt i kefir odlični su saveznici za dobro zdravlje koje bi svatko trebao uvrstiti u prehranu
U zdravoj i uravnoteženoj prehrani, fermentirani mliječni proizvodi igraju veliku ulogu. Jedni od tih proizvoda su i jogurt i kefir koji se, zbog svog neutralnog okusa, vrlo lako mogu uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a pritom, uz vrlo malo kalorija, u tijelo unijeti mnoštvo nutrijenata te probiotika, odnosno dobrih bakterija.
Ove bakterije su jako važne za pravilno funkcioniranje probave, jačanje kostiju i mišića, ali i za jačanje imuniteta. Ovdje se, naravno, prvenstveno misli na jogurt i kefir u svom čistom obliku, bez dodanih šećera, aroma i bojila.
Razlika između kefira i jogurta
Iako su jogurt i kefir vrlo slični - oba su mliječni proizvodi i nastaju fermentacijom, između njih postoje značajne razlike. Za početak, glavna dobra bakterija koja se nalazi u kefiru je Lactobacillus kefiri dok u jogurtu prevladavaju dobre bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
Također, jogurt sačinjavaju samo bakterije dok se u kefiru nalazi i kvasac. Tekstura kefira je gušća od tekućeg jogurta i kefir sadrži manje kalorija i šećera od jogurta. Okus je također nešto drugačiji, pri čemu je kefir nešto kiseliji. No, bez obzira na ove razlike, i jogurt i kefir su iznimno dobri za zdravlje i poželjno ih je uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu.
Dakle, jedno ili drugo, svejedno je, glavno se jede ;)
Novi komentar