« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 dana i 7 sati
SAVJETI

Zašto bi bilo pametno jesti kefir i jogurt

Jogurt i kefir odlični su saveznici za dobro zdravlje koje bi svatko trebao uvrstiti u prehranu

Samo naprijed
Samo naprijed (Arhiva)
Više o

jogurt

,

kefir

U zdravoj i uravnoteženoj prehrani, fermentirani mliječni proizvodi igraju veliku ulogu. Jedni od tih proizvoda su i jogurt i kefir koji se, zbog svog neutralnog okusa, vrlo lako mogu uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a pritom, uz vrlo malo kalorija, u tijelo unijeti mnoštvo nutrijenata te probiotika, odnosno dobrih bakterija.

Ove bakterije su jako važne za pravilno funkcioniranje probave, jačanje kostiju i mišića, ali i za jačanje imuniteta. Ovdje se, naravno, prvenstveno misli na jogurt i kefir u svom čistom obliku, bez dodanih šećera, aroma i bojila.

Razlika između kefira i jogurta

Iako su jogurt i kefir vrlo slični - oba su mliječni proizvodi i nastaju fermentacijom, između njih postoje značajne razlike. Za početak, glavna dobra bakterija koja se nalazi u kefiru je Lactobacillus kefiri dok u jogurtu prevladavaju dobre bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Također, jogurt sačinjavaju samo bakterije dok se u kefiru nalazi i kvasac. Tekstura kefira je gušća od tekućeg jogurta i kefir sadrži manje kalorija i šećera od jogurta. Okus je također nešto drugačiji, pri čemu je kefir nešto kiseliji. No, bez obzira na ove razlike, i jogurt i kefir su iznimno dobri za zdravlje i poželjno ih je uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu.

Dakle, jedno ili drugo, svejedno je, glavno se jede ;)

02.01.2025. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh