« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Zaštita životinja pomoću elektro -magnetskog polja

Colorado testira novi sustav za prevenciju sudara sa životinjama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

sudari s životinjama

,

zaštita životinja

Američka savezna država Colorado planira na autoceste uvesti novi sustav zaštite od sudara vozača s divljim životinjama, koristeći se tehnologijom uvedenom u neke američke zatvore otvorenog tipa.

Agencija za promet Colorada pokrenula je u utorak novi sustav duž prometnice koja povezuje Durango sa jugozapadnim Coloradom, na kojoj, prema službenim podacima, 70 posto svih sudara uključuje sudare s divljim životinjama koje istrčavaju na cestu.

Ograde oko autoputa pokazale su se neučinkovitima, a sustav detekcije pomoću lasera odbačen je jer se pokazalo da je preosjetljiv pa reagira i na snijeg ili grane koje padaju s drveća.

Umjesto toga, dužnosnici su odlučili testirati sustav koji uključuje kabel položen u zemlju duž prometnice. Kabel emitira elektromagnetsko polje koje detektira veće divlje životinje. Sustav zatim aktivira elektronske znakove koji upozoravaju vozače.

Dužnosnici su procijenili da sustav, vrijedan milijun dolara, treba testirati tri do pet godina kako bi se ocijenila njegova učinkovitost.

Sličan sustav detekcije koristi se u nekim američkim zatvorima otvorenog tipa kako bi se pratilo i ograničilo kretanje zatvorenika. (hina/metro-portal)

01.10.2008. 15:28:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh