« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
SMOLENSK

Zapovjednik poljskog ratnog zrakoplovstva bio je u kokpitu aviona

General Andrzej Blasik došao je u pilotsku kabinu nekoliko minuta prije nesreće u kojoj je poginuo Lech Kaczynski

Smolensk Lech Kaczynski Blasik
Smolensk Lech Kaczynski Blasik (Youtube)
Više o

Lech Kaczynski

,

zrakoplovna nesreća

,

poginuo Kaczynski

,

Smolensk

,

Andrzej Blasik

Zapovjednik poljskog ratnog zrakoplovstva bio je u kokpitu u trenutku nesreće zrakoplova u kojemu je bio predsjednik Lech Kaczynski, koji se 10. travnja srušio pokraj Smolenska, na zapadu Rusije, potvrdio je poljski predstavnik u istražnom povjerenstvu.

"Ne niječem da je peta osoba bila u pilotskoj kabini do posljednjeg trenutka. Znam tko je ona. Da, bio je to general (Andrzej) Blasik", rekao je u ponedjeljak kasno navečer za privatnu poljsku televiziju TVN Edmund Klich, poljski predstavnik u međudržavnom povjerenstvu za istragu o nesreći koja se dogodila na području nekadašnjeg SSSR-a.

Ime generala Blasika još je sredinom svibnja objavila poljska agencija PAP, pozivajući se na anonimne izvore bliske istrazi.

Tupoljev 154 u kojemu su bili predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga i poljski politički i vojni vrh, srušio se 10. travnja kod slijetanja po gustoj magli pokraj Smolenska, pri čemu je poginulo svih 96 putnika i članova posade.

Kako je rekao Klich, zapovjednik ratnog zrakoplovstva došao je u pilotsku kabinu nekoliko minuta prije nesreće, ali nije činio nikakav izravan pritisak na letače.

"Nije rekao ništa čime bi izravno činio pritisak, primjerice: 'moramo sletjeti'. Ne sjećam se da je takvo što rekao", kazao je Klich.

Još jedna, neidentificirana osoba, ušla je u kabinu desetak minuta prije nesreće raspitujući se o mogućem kašnjenju, ali je izašla iz kokpita prije nesreće, dodao je Klich. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 13:26:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh