« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SINDIKAT PREPOROD:

Zaposlenici u osnovnom školstvu su bez kolektivnog ugovora tisuću dana

Vlada kao poslodavac čini sve da ne potpiše kolektivni ugovor jer na taj način štedi novac, izjavio je Željko Stipić

(Vedran Đulić/Cropix)
Više o

Vlada

,

sindikat Preporod

,

Željko Stipić

,

kolektivni ugovor

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu 'Preporod' Željko Stipić na današnjoj je konferenciji konferenciji za novinare upozorio da je proteklo 1.000 dana od isteka kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama. Pri tome je najavio da, ukoliko se pregovori o tom ugovoru ne deblokiraju u sljedećih 15 dana, sindikat slučaj mora prijaviti Međunarodnoj organizaciji rada.

Stipić je rekao da će nakon isteka tih 15 dana pokrenuti i prosvjedne aktivnosti kako bi prisilili Vladu da žurno pokrene pregovore i potpiše novi kolektivni ugovor. 'Preporod' će zatražiti da se to pitanje nađe na sljedećoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća putem predstavnika središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata, a poslat će i zahtjeve za žurnom deblokadom premijerki Jadranki Kosor i ovlaštenome ministru Radovanu Fuchsu.

Dodao je da sinidikat bez pregovaranja o kolektivnom ugovoru nema instrument kojim bi zaustavio trend smanjenja učiteljskih plaća. Naime, kako je rekao, kada je bivši ministar Dragan Primorac preuzimao taj resor, prosječna učiteljska plaća u osnovnom školstvu bila je stotinjak kuna veća od državnog prosjeka plaća, a sada je 722 kune manja.

"Vlada čini sve da ne potpiše kolektivni ugovor jer sve štetne posljedice pogađaju zaposlenike, a u korist poslodavca, u ovom slučaju vlade, koja time štedi novac", Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod

Posljedica rada bez kolektivnog ugovora, po Stipićevu mišljenju, jest nametanje mnogih novih poslova učiteljima, kao što su oni vezani uz HNOS, administrativni poslovi vezani uz e-maticu, dežurstva na nacionalnim ispitima, i to sve bez dodatnog plaćanja.

Istekom kolektivnog ugovora pojedini ravnatelji obračunavaju učiteljima norme po Zakonu o odgoju i obrazovanju, pri čemu ne vode brigu o razlikama pojedinih predmeta, kakva je bila definirana kolektivnim ugovorom, pa neki nastavnici moraju raditi sat do dva sata na tjedan više od norme.

Stipić je za 10. listopada najavio prvo ročište na Općinskome sudu u Zagrebu u povodu tužbi sindikata 'Preporod' protiv vlade zbog protuzakonito sastavljenih pregovaračkih odbora za pregovore o kolektivnog ugovoru. To je prvi spor u zemlji u kojemu jedan sindikat tuži vladu, rekao je predsjednik 'Preporoda'. (hina/metro-portal)

28.09.2009. 15:11:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh