« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PUKA ZNATIŽELJA

Zaposlenici slovenskih banaka kopali po računima poznatih osoba

Inspekcijski pregled u šest slovenskih banaka pokazao je kako su se u dvije kršili propisi u pogledu zaštite privatnih informacija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zaštita podataka

,

slovenske banke

,

znatiželja

Kontrolna inspekcija u slovenskim bankama pokazala je da neki službenici vole bez razloga provjeravati stanje računa i transakcije poznatih osoba.

"Priznali su da su to radili iz znatiželje. Ovaj put nikoga nismo kaznili osim opomenom, ali ubuduće ćemo biti oštriji", rekla je u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV Nataša Pirc Musar, državna inspektorica za tajnost osobnih informacija.

Njen ured objavio je u ponedjeljak da je inspekcijski pregled u šest banaka pokazao kako su se u dvije kršili propisi u pogledu zaštite privatnih informacija.

Napravljeno je 150 proba, a utvrđeno je da su u osam slučajeva službenici neovlašteno pregledavali osobne račune poznatih oosoba, među ostalim ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, ministra za visoko školstvo Gregora Golobiča, bivšeg predsjednika države Milana Kučana I bivšeg premijera Janeza Janše.

U uredu za zaštitu informacija u ponedjeljak su u priopćenju za javnost naveli su da se iz godine u godinu stanje na tom području popravlja.

Tako je kontrola provedena u poreznoj upravi prije nekoliko godina pokazala je skoro masovne slučajeve neovlaštenih pregleda poreznih podataka, ali su upozorenja i kontrole imale učinak, pa takvih slučajeva više gotovo da i nema. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 21:46:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh