« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
crni dani

Zaposlenici Opela u štrajku

General Motors otkazao je prodaju kompanije, te radnici strahuju da će doći do još većeg gubitka radnih mjesta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Angela Merkel

,

štrajk

,

General Motors

,

Opel

,

Sberbank

,

Magna

,

Roland Koch

,

Klaus Franz

Zaposlenici automobilske tvrtke Opel u Njemačkoj stupit će u četvrtak u višesatni štrajk, prosvjedujući time protiv najave General Motorsa (GM) o otpuštanju više tisuća Opelovih radnika.

Tisuće zaposlenika u četiri Opelove tvornice u Njemačkoj štrajkom upozoravaju na moguće zatvaranje nekih od tvornica i na ukidanje radnih mjesta. Sudjelovanje u prosvjednoj akciji u najvećoj Opelovoj tvornici u Njemačkoj, u Ruesselsheimu, najavio je i predsjednik vlade njemačke savezne pokrajine Hessena Roland Koch.

Američki koncern General Motors, vlasnik Opela, u utorak je otkazao dogovorenu prodaju kompanije konzorciju što ga čine austrijsko-kanadski proizvođač autodijelova Magna i ruska banka Sberbank, a zaposlenici strahuju da bi to moglo dovesti do većeg gubitka radnih mjesta nego što bi se to dogodilo da je tvrtka prodana.

Opel u Njemačkoj zapošljava više od 25.000 ljudi, a General Motors je u srijedu zaprijetio stečajem tvrtke ako ne dođe do dogovora o mjerama štednje. Potpredsjednik GM-a John Smith izjavio je da koncern namjerava ukinuti oko 10.000 radnih mjesta.

Isto toliko radnih mjesta namjeravao je ukinuti i konzorcij Magna/Skerbank, pri čemu bi u Njemačkoj bez posla ostalo više od 4.000 Opelovih zaposlenika.

Klaus Franz, predsjednik Opelova zaposleničkog vijeća, izjavio je da je odluka GM-a da ipak ne proda tvrtku "crni dan za Opel".

Odluku američkog koncerna kritizirali su i njemački političari. Njemačka kancelarka Angela Merkel iskoristila je svoj međunarodni utjecaj kako bi nagovorila konzorcij Magna-Skerbank na kupnju Opela, nakon što ga je GM svojedobno odlučio prodati.

Nasuprot tome, odluka GM-a pozitivno je prihvaćena u Poljskoj i Velikoj Britaniji, jer se strahovalo da bi novi vlasnik Opela mogao otpustiti veći broj radnika u tim zemljama u cilju zaštite zaposlenika u Njemačkoj.

Povjerenik EU za industriju, Nijemac Guehter Verheugen, pozvao je europske države na zajedničko djelovanje glede Opela.

Potrebno je spriječiti natjecanje među članicama EU kad je riječ o Opelu, izjavio je Vergeugen. "Ako svatko posebno pregovara s Detroitom (u kojemu se nalazi sjedište GM-a), onda će Amerikanci izvući najbolje za sebe", dodao je.

Glasnogovornik njemačke vlade Ulrich Wilhelm najavio je razgovore njemačke i američke vlade o Opelu. (hina/metro-portal)

05.11.2009. 12:56:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh