« Biznis
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
APN

Započelo podnošenje zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

Ove godine u natječaju sudjeluje 12 banaka, a kamatne stope koje su ponudile za kredite kreću se od najnižih 3,12 posto, koje je ponudila HPB, do najviše mogućih 3,75 posto

Predajte zahtjev...
Predajte zahtjev... (Shutterstock)
Više o

subvencioniranje kredita

,

stambeni krediti

,

APN

,

zahtjev

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) započela je zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a unatoč značajno manjim gužvama nego lani, očekuje se više od dvije tisuće zahtjeva.

APN je dostavljačima pojedinih banaka koji su predavali dokumentaciju klijenata vrata otvorio u 7.30 sati. Prema neslužbenim informacijama, Erste banka prva je predala zahtjeve, njih 13, Privredna banka Zagreb (PBZ) uručila ih je 40, a Raiffeisen bank Austria četiri zahtjeva. Ilustracije radi, prošle godine u prvih sat vremena banke su predale više od 900 zahtjeva, a od deset banaka, koliko ih je tada sudjelovalo, šest ih je već prvo jutro od pokretanja natječaja bilo pred vratima APN-a.

Novost je i ta da će se subvencija kretati od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta. a ove godine više zahtjeva očekuje se iz ruralnih krajeva. Direktor APN-a Čukelj je napomenuo da će za one eventualne zahtjeve koji neće biti potpuni biti poslan poziv bankama da ih upotpune, uz rok od najviše 30 dana.

Ove godine u natječaju sudjeluje 12 banaka, a kamatne stope koje su ponudile za kredite kreću se od najnižih 3,12 posto, koje je ponudila HPB, do najviše mogućih 3,75 posto, koje su ponudile Erste i Zagrebačka banka - za kredite i u kunama i u eurima. 

Zahtjeve mogu podnositi građani Republike Hrvatske, a subvencionirani krediti odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, pri čemu treba i građevinska dozvola, i to za do najviše 1500 eura po četvornim metru, odnosno do najviše iznosa kredita od sto tisuća eura čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Ukupni iznos kredita može biti i veći, ali se razlika pritom neće subvencionirati. Inače, do 29. siječnja ove godine u Hrvatskoj je odobreno 2328 subvencioniranih stambenih kredita, od toga 1689 za kupnju stana, 463 za kupnju kuće i 176 za izgradnju kuće. 

03.09.2018. 19:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh