« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
STRAŠNA SITUACIJA

Zapad je suodgovoran za Alep

Sirijski režim će očito uskoro vojno osvojiti i posljednji dio Alepa koji je pod kontrolom pobunjenika. Je li to konačna Asadova pobjeda, pita u svom komentaru Rainer Sollich

Alep je pretvoren u ruševine
Alep je pretvoren u ruševine (Arhiva)
Više o

Bashar al-Assad

,

Sirija

,

Alep

Zapadni političari su već godinama uvjereni da za Siriju ne postoji vojno rješenje. Ruski predsjednik Vladimir Putin, njegov sirijski štićenik Bašar al-Asad i njegovi iranski i libanonski saveznici imaju drugačije mišljenje. Nakon što je istočni dio Alepa tjednima sustavno izgladnjivan i stalno bombardiran, vladine snage i savezničke šijitske jedinice su zauzele i posljednju gradsku četvrt koja je bila u rukama pobunjenika. Te jedinice ne zanima sudbina civilnog stanovništva. Oni su samo zainteresirani za vojnu pobjedu i ponižavanje neprijatelja.

Što rade SAD i EU? Praktično ništa. Zapad opominje i osuđuje, saziva konferencije i priprema rezolucije. Ali, u stvarnosti on samo gleda. Pad Alepa, koji je već sada moguće predvidjeti, je zbog toga još jedan politički i moralni bankrot zapadne politike prema Siriji. Pri tome je skoro smiješno što se Putina i Asada optužuje da svjesno iskorištavaju prijelazno razdoblje u SAD-u, nastalo nakon predsjedničkih izbora. To im uopće nije potrebno. Barack Obama u Siriji nije postao neučinkovit tek pobjedom Donalda Trumpa. On je to uvijek bio.

Nema vakuuma u prijelaznom razdoblju

Unatoč najnovijem razvoju događaja, izlaz iz sirijske mržnje i spirale nasilja ima isto male izglede kao političko i vojno rješenje. Ako Asad u potpunosti preuzme kontrolu nad Alepom, onda je to velika demonstracija moći vladajućeg režima. To pokazuje da taj režim, dok je još na vlasti uz pomoć ruske zaštite, ne može biti srušen. Ali i umjereni i radikalni pobunjenici će se i dalje boriti u ruralnim područjima i pronalaziti sunitske saveznike koji će ih naoružavati. Tu će ulogu igrati i teroristi takozvane Islamske države (IS), među ostalim i zato što se Moskva i Damask, unatoč obećanjima, do sada nisu stvarno ozbiljno borili protiv njih.Obama je u Siriji želio izbjeći fatalnu grešku koju je u Iraku napravio njegov prethodnik George Bush. S tim, navodno pacifističkim pristupom, Obama i kompletan Zapad u stvari su sukrivci u sirijskoj tragediji. Kroz sve to su, prije svih Rusija i Iran, a i vanjskopolitički sve nepouzdaniji saveznici SAD-a Saudijska Arabija i Turska, ohrabreni da zbog vlastitog interesa Siriju pretvore u vjersko i etničko bojno polje.

Ratni zločinac na vlasti

Tragedija u Alepu je simbolična spoznaja onog što je odavno poznato, a to je da će Bašar al-Asad, navodno najveći ratni zločinac današnjice, biti na vlasti sve dok to hoće Rusija i Iran, a SAD i dalje nijemo bude gledao. Međutim, Asad neće moći donijeti mir Siriji čak ni onda ako će Donald Trump, kako strahuje sirijska oporba, djelomično surađivati s Putinom u Siriji. Dakle, ubijanje se nastavlja.

Piše: Rainer Sollich/DW
01.12.2016. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh