« Sport
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Zanki zaronio ispod 100 metara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bogoljub Mitraki/CROPIX)
Više o

Veljano Zanki

,

No limit

,

Variable weight

Hrvatski ronilac na dah Veljano Zanki postavio je u nedjelju novi nacionalni rekord u disciplini No limit zaronivši na 101 m dubine u akvatoriju ispred Komiže te je tako postao prvi Hrvat koji je prešao dubinu od 100 metara.

Zanki je bio i vlasnik starog rekorda u toj disciplini, a postavio ga je prije tri tjedna zaronivši na 80 metara. Iako je to bio rekord u disciplini Variable weight (ronilac se na vlastitu snagu vraća na površinu) to se smatra ujedno i rekordom u disciplini No Limit.Zankijev zaron na dubinu od 101 metar u nedjelju trajao je 2,20 minute.

Inače svjetski rekord u disciplini No Limit drži austrijanac Herbert Nitsch, a on iznosi nevjerojatnih 214 metara.

No limit i Variable weight su discipline asocijacije AIDA; nisu natjecateljske discipline - postoji jedino mogućnost organizacije postavljanja i obaranja nacionalnih ili svjetskih rekorda. Obzirom da se odvijaju uz pomoć "sleda" u tim se disciplinama postižu najveće dubine.

No limit je disciplina u kojoj ronilac uz pomoć "sleda" (naprave opterećene olovima i opremljene kočnicom i balonom ili padobranom) zaranja u dubinu te uz pomoć padobrana ispunjenog zrakom izranja van.

Variable weight je diciplina u kojoj ronilac zaranja u dubinu uz pomoć "sleda", te na vlastitu snagu (s perajama ili povlačeći se po konopu) izranja van. (hina/metro-portal)

20.10.2008. 00:05:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh