« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
POZITIVNO DJELOVANJE

Zanimljivi efekti hormona ljubavi

Oksitocin, poznatiji kao "hormon ljubavi", potiče različite fizičke i psihološke efekte kod muškaraca i žena

Oksitocin znatno utječe na naše fizičko i psihičko ponašanje
Oksitocin znatno utječe na naše fizičko i psihičko ponašanje (Shutterstock)
Više o

hormon oksitocin

,

seksualno uzbuđenje

,

hormon ljubavi

,

efekti

Hormonski utjecaj na naše ponašanje i psihologiju ima svoje korijene u mozgu, gdje ih proizvodi hipotalamus, a zatim oslobađa u hipofizu od kuda se luče u krv. Poput antena koje hvataju signal, receptori za oksitocin nalaze se u stanicama diljem tijela.

Potiče povezanost - žene s višim nivoom oksitocina tijekom prvog tromjesječja trudnoće, jače su povezane sa svojim bebama nakon porođaja. A u usporedbi s ostalim ženama, žene s višim nivooom ovog hormona kroz trudnoću i prve mjesece nakon rođenja djeteta, više su angažirane u pjevanju, hranjenju i kupanju svoje djece na specifičan način, što stvara posebnu vezu među njima.

Ublažava stres - istraživanje provedeno na voluharicama pokazalo je da one koje su odvojene od svoje mladunčadi pokazuju znakove anksioznosti, stresa i depresije. Oni su opadali nakon što su životinje primile injekciju oksitocina. Studija je pokazala kako efekti hormona ublažavaju stresne situacije.

Pojačava memoriju - oksitocin pojačava rana sjećana muškaraca na njihove majke. Naime, istraživanje koje je provedeno nad grupom od 31 volontera, pokazalo je da su oni koji su inhalirali sintetičku verziju hormona imali pojačana sjećanja na svoje majke ukoliko je njihov odnos bio pozitivan. Oni koji su pak imali loš odnos, pojačali su negativno mišljenje o majci nakon inhalacije oksitocina.

Podiže seksualno uzbuđenje - kod štakora je postignuta spontana erekcija nakon što je hormon ubrizgan u njihovu moždanu tekućinu. Koktel moždanih kemikalija koje uključuju i oksitocin oslobađa se kod muškaraca tijekom ejakulacije. Ove kemikalije mogu pojačati povezanost među seksualnim partnerima.

Smanjuje želju za alkoholom i drogama - neke studije indiciraju da oksitocin spriječava toleranciju na droge, uključujući alkohol, te reducira simptome.

Potiče san - oksitocin koji se oslobađa u mozak u situacijama koje nisu stresne, te prirodno potiče san. Naime ovaj hormon utječe na kortizol, koji je poznat kao hormon stresa, te ima smirujući efekt.

Stimulira velikodušnost - u studiji iz 2007., volonteri su inhalirali oksitocin ili placebo, a zatim su morali odlučiti kako će podijeliti novac sa strancem. Oni koji su inhalirali oksitocin, bili su do 80 posto velikodušniji, jer je hormon utjecao na njihov osjećaj altruizma.

15.09.2011. 12:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh