« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
SABOR:

Zakon o HRT-u ipak se neće mijenjati po hitnoj proceduri

Sabor je skinuo oznaku hitnosti s prijedloga zakona prema kojem se trebala smanjiti rtv pristrojba

(Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Sabor

,

Jadranka Kosor

,

Damir Kajin

,

Zakon o porezu na dohodak

,

zakon HRT

,

RTV pristrojba

,

David Sutlović

Saborska je oporba jutros zatražila, a predsjednica vlade Jadranka Kosor pristala da se prijedlog izmjena Zakona o HRT-u raspravi kroz dva saborska čitanja, umjesto u hitnoj proceduri, kako je bilo predloženo.

Skidanje oznake hitnosti s vladina prijedloga zatražili su zastupnici SDP-a, HNS-a i IDS-a, a Damir Kajin (IDS) je, u raspravi o proširenju dnevnog reda, vladu optužio da predloženim zakonom i smanjenjem rtv pristojbe želi "ugasiti javni servis".

"Apsolutno odbacujem sve što je iznio zastupnik Kajin, jer to nije točno", reagirala je premijerka Kosor. Ponovila je da HRT djeluje u Hrvatskoj, koja je "itekako ošinuta gospodarskom krizom".

Smanjenjem pristrojbe Vlada je pokušala pomoći stanovništvu

"U programu gospodarskog oporavka vrlo smo jasno rekli da ćemo za potporu gospodarstvu smanjiti neporezna davanja. To smo napravili u Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama i turističkoj zajednici. Ovo je također neporezno davanje, na temelju kojeg se od građana godišnje prikupi 1,5 milijardi kuna", kazala je Kosor, objasnivši da je smanjenje rtv pristojbe mjera potpore stanovništvu, a prije svega najugroženijim skupinama.

Dodala je da je razgovarala s privremenim vodstvom HRT-a te da je dogovoreno da će HRT do listopada izraditi plan restrukturiranja i iznijeti ga vladi, "kako bi se dogovorili o rješavanju problema koji nisu mali, a između ostalog i duga proračunu".

Najavila je da će vlada svojim amandmanom smanjenje pretplate prolongirati do 1. studenoga te kazala kako se ne protivi prijedlogu da zakon ide u dva čitanja.

>>RTV pristojba - udruge traže povlačenje prijedloga o smanjenju

>>S pretplatom za HRT ne možemo u EU?

Oznaka hitnosti ostaje na izmjenama zakona o porezima

Odbacila je, međutim, zahtjev da se oznaka hitnosti skine i s prijedloga izmjena Zakona o porezu na dobit i Zakona o porezu na dohodak, kao i tumačenje željke Antunović da vladina porezna politika nema jasan smjer, nego da se odluke donose i mijenjaju "preko noći".

"Ako mislite da ne treba ništa raditi, to je vaše legitimno pravo. Ima onih koji sjede u Saboru i misle da treba čekati i nadati se da će kriza proći preko noći, no vrijeme je za hrabre i odlučne odluke. Kriza je tako duboka i teška da nema vremena za kukavičluk, odustajanje i posustajanje. ", rekla je Kosor, najavljujući da će vlada raditi cijelo, te da "nema zapreke da i parlament to odluči".

Dnevni red tekuće sjednice Sabor je proširio s 12 novih točaka, među kojima je i prijedlog izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kojim se pripadnicima tzv. malih manjina uz opće daje i dodatno biračko pravo, a srpskoj nacionalnoj manjini jamče tri zastupnika, na temelju općeg biračkog prava.(hina/metro-portal)

16.06.2010. 11:26:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh