« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
JEDNOGLASNA ODLUKA

Zagrepčanka godine bit će Đurđica Krnjak, radnica Kamenskog

Odbor zagrebačke Gradske skupštine za javna priznanja jednoglasno je predložio da se Nagrada Zagrepčanka godine dodijeli Đurđici Krnjak, radnici "Kamenskog"

Fotografija vijesti
Više o

Kamensko

,

đurđica krnjak

,

zagreščanka godine

Odluku o tome će na sjednici, koja bi se trebala održati 22. veljače, donijeti zagrebačka Gradska skupština, prenosi Hina. Tatjana Holjevac izvijestila je da je na ponovljeni javni natječaj za dodjelu Nagrade Zagrepčanka godine pristiglo 17 prijedloga, a Stručna radna skupina je za tu nagradu predložila Đurđicu Krnjak koja je senzibilizirala javnost za probleme radnica u tekstilnoj industriji te se predano zalagala za ostvarivanje osnovnog ljudskog prava - prava na rad.

Istaknula je da je Krnjak, radeći 30 godina u jednoj od najvećih zagrebačkih tekstilnih tvornica, nakon pet mjeseci neisplaćivanja plaća predvodila inicijativu grupe od 20 radnica i koje su u štrajku glađu i mirnim prosvjedima postale simbol borbe za ravnopravni položaj žene u svim sferama društva, a posebno na tržištu rada.

Tijekom rasprave naglašeno je da radnice "Kamenskog" svojim štrajkom nisu samo upozorile na težak položaj radnica u tekstilnoj industriji, već su danju radile, a noću štrajkale glađu kako bi javnost senzibilizirale na probleme radnica u Zagrebu. Uz to, Đurđica Krnjak, koja je podstanar, nezaposlena je i ima nezaposlenog sina, te druge radnice "Kamenskog" ukazale su i na slabosti zakonodavnog i pravosudnog sustava.

Odbor za javna priznanja je za Nagradu Grada Zagreba predložio umirovljenicu Slavicu Kanić Detelić koja je svu svoju ušteđevinu od 50 tisuća eura donirala za izgradnju Dječjeg vrtića "Botinec" u Maloj Mlaki. Odbor je prihvatio prijedlog Spomenke Tomek-Roksandić da se za obje nagrade (Nagradu Zagrepčanka godine i Nagradu Grada Zagreba) još bolje preciziraju kriteriji za njihovu dodjelu.

Odbor je raspisao javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Zagreba. Javni natječaj će se objaviti 12. veljače ove godine u "Večernjem listu", "Jutarnjem listu" i "Vjesniku", a rok za podnošenje prijedloga je 3. ožujka 2011.

 

08.02.2011. 14:15:58
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Mirko
    08.02.2011. 18:50
    Svaka čast Đurđice samo naprjed <3
  2. avatar
    Crozona
    08.02.2011. 20:49
    Još jedna zaboravljena priča, na našu žalost...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh