« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
MLADOST ILI ISKUSTVO

Zagrebački SDP sutra bira između Bernardića i Jelušića

Na sutrašnjim će unutarstranačkim izborima članstvo birati novog predsjednika zagrebačkog SDP-a

Bernardić Jelušić
Bernardić Jelušić (Ronald Gorsic / CROPIX)
Više o

Ivo Jelušić

,

Davor Bernardić

,

zagrebački SDP

,

stalna noćna služba

Zagrebački SDP sutra će birati svoga novoga predsjednika, i to između Davora Bernardića i Ive Jelušića koji su prošle nedjelje ušli u drugi krug unutarstranačkih izbora.

Bernardić, saborski zastupnik SDP-a i bivši čelnik Foruma mladih te stranke, u prvom je krugu osvojio 44,22 posto glasova, a Jelušić, koji je nakon izlaska iz stranke Milana Bandića privremeno 'zasjeo' na čelo zagrebačkog SDP-a, dobio je 35,64 posto glasova članova zagrebačkog SDP-a. Iz natjecanja su ispali Željka Antunović i Slavko Tečić.

Davor Bernardić rođen je 1980. u Zagrebu, gdje se školovao i diplomirao kao inženjer fizike, a pohađa i poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu. Što se političke karijere tiče, 2006. postao je zastupnik u Zagrebačkoj skupštini i tu je dužnost obnašao do travnja 2009. Od početka 2008. "sjedi" u SDP-ovim zastupničkim klupama u Hrvatskom saboru, gdje je član nekoliko parlamentarnih odbora.

Ivo Jelušić rođen je 1960. u Gornjoj Dubici (BiH), a zvanje diplomiranog politologa stekao je na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. U SDP-u je od samog početka, od 1990., a politički mu je rad uglavnom bio vezan uz Zagreb - bio je dugogodišnji zamjenik Milana Bandića i u zagrebačkom SDP-u i Gradu Zagrebu, kojega je i danas dogradonačelnik. Također je na parlamentarnim izborima 2007. osvojio saborski mandat, koji je zbog funkcije dogradonačelnika stavio u mirovanje.

Nova, bolja organizacija

U nastavku kampanje ovoga tjedna i Bernardić i Jelušić uvjeravali su članstvo da su upravo oni najbolje rješenje za zagrebački SDP jer će biti jamstvo da će ta stranka i dalje upravljati glavnim gradom. Obojica su govorili o novoj, boljoj gradskoj organizaciji, s tom razlikom da je Bernardić poručivao kako će promijeniti zagrebački SDP, a Jelušić da je to već napravio.

Kao i u prvom krugu prošle nedjelje, pravo glasa na izborima ima 5326 zagrebačkih SDP-ovaca, a izbori će se provoditi na 17 biračkih mjesta u isto toliko mjesnih organizacija. Birališta su otvorena od 8 do 21 sat.

Na sutrašnjim će unutarstranačkim izborima SDP-ovo članstvo birati samo predsjednika gradske organizacije te čelnike mjesnih organizacija, dok će se za sve ostale stranačke funkcije izbori održati na konvenciji u lipnju, na kojoj će pravo glasa imati 490 stranačkih izaslanika.

Iako će ih birati idući mjesec, poznati su kandidati, pa se tako za dva potpredsjednička mjesta kandidiralo pet kandidata - Ivan Bare, Darko Kuljiš, Gordan Maras, Mirando Mrsić i Igor Rađenović.

Za šest mjesta u Predsjedništvu zagrebačke organizacije SDP-a pristigla je 41 kandidatura, za pet mjesta u Nadzornom odboru natječe se 26 kandidata, a za 55 mjesta u Gradskom odboru kandidiralo se 214 zagrebačkih SDP-ovaca.(hina/metro-portal)

29.05.2010. 20:30:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh