« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
T-MOBILE INMUSIC

Zagrebački holding ne da zemljište besplatno, nema Nultog dana INmusica

Gradska Skupština poslala je preporuku Holdingu, no Holding ne želi prepustiti korištenje zemljišta besplatno

INmusic bez nultog dana?
INmusic bez nultog dana? (T-Mobile INmusic)
Više o

Zagrebački holding

,

T-Mobile INmusic

,

Nulti dan

Najveći festival u gradu, T-Mobile INmusic festival i Zagrebački holding vode bitku oko trećeg dana festivala. Naime, prošle je godine uspješno organiziran Nulti dan, koji je dao priliku mladim domaćim snagama da se okušaju na velikim pozornicama, a ljubiteljima dobre glazbe dao razlog više za posjetu.

Da podsjetimo, Nulti je dan bio besplatan. Kako je Holding omogućio besplatan najam zemljišta, organizatori su se odužili danom više. Ove je godine situacija drugačija, pa prenosimo objavu organizatora festivala u cijelosti:

Unatoč jednoglasno donesenoj preporuci Odbora za kulturu Skupštine Grada Zagreba, Zagrebački holding na čelu s predsjednikom uprave g. Ivom Čovićem odlučio je postupiti sasvim suprotno. Time se onemogućava održavanje Nultog dana festivala, guši se turistički potencijal i gospodarski značaj festivala. Prema informacijama koje smo dobili, g. Ivo Čović odbio je poslušati preporuku Odbora za kulturu Skupštine Grada Zagreba. Odbor za kulturu je na 20. sjedinici održanoj 11. svibnja 2011. jednoglasno podržao molbu festivala i preporučio Zagrebačkom Holdingu d.o.o., da i ove godine odobri nenaplatu najma zemljišta za potrebe održavanja INmusic Festivala, s obzirom na međunarodno značenje i ugled festivala. Samu odluku g. Čovića smatramo potpuno neprimjerenom, pogrešnom i štetnom za Grad Zagreb, a iznad svega smatramo je duboko nedemokratskom.

Takvom odlukom g. Čović se stavio iznad izabranih gradskih zastupnika koji predstavljaju volju građana grada Zagreba. Problem je utoliko veći jer samu legitimnost upravljanja Zagrebačkim Holdingom g. Čović dobiva baš od te iste skupštine. Ukoliko demokratski izabrani zastupnici koji se bave kulturom u Gradu Zagrebu, jednoglasno, izglasaju da je događaj od značaja za Grad Zagreb te da javno komunalno poduzeće ne treba ostvarivati profit na tom događaju, doista ne vidimo od kuda legitimitet predsjedniku uprave komunalnog poduzeća kojemu je ta ista skupština osnivač, da odluči suprotno. Odluka g. Čovića zahtjeva objašnjenje, i tu odluku je prije svega dužan objasniti i argumentirati Odboru za kulturu gradske skupštine, pa čekamo da to objašnjenje i službeno stigne.

Mi ne vidimo nikakav razlog za odbijanje preporuke skupštine jer za Zagrebački holding ne proizlaze nikakvi troškovi ukoliko posluša preporuku skupštinskog Odbora za kulturu, budući sve troškove koji se pojavljuju festival plaća Zagrebačkom holdingu ili dobavljačima (saniranje zemljišta, čišćenje, zatvaranje prometa, potrošnja vode, potrošnja električne energije, spasioci itd.) Uz sve to Zagrebački holding ostvaruje i značajan profit od rasprodanog parkinga na Jarunu tijekom trajanja festivala.

Zbog plaćanja najma zemljišta INmusic Festival nužno mora smanjiti veličinu i obim kampa i ne može produžiti trajanja festivala na tri dana. Zbog takve odluke trpi publika festivala, a to su građani Grada Zagreba u najvećem broju, jer će festival trajati jedan dan kraće, trpe kamperi (strani i domaći gosti Zagreba), trpe privremeni zaposlenici festivala (oko 1000 ljudi) jer će zaraditi dvije dnevnice umjesto tri, trpe i hrvatski proizvođači jer će se potrošiti manje hrane i pića u dva dana festivala nego u tri dana.

Takva odluka je dakle izrazito štetna za Grad Zagreb jer guši turistički potencijal festivala i gospodarski značaj festivala. Zbog svih navedenih razloga mislimo da g. Čović treba ispraviti svoju pogrešku te poslušati preporuku Odbora za kulturu Skupštine grada Zagreba i time pomoći jačanju demokratskih institucija i demokratskog načina odlučivanja u Gradu Zagrebu.

 

31.05.2011. 14:33:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh