« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PARE NA VIDJELO!

Zagrebačka skupština odbacila izvješća gradonačelnika Bandića

SDP, HDZ, HNS i neovisni Josip Kregar tvrde kako je trenutno upravljanje gradom neodgovorno

(Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

HDZ

,

HNS

,

SDP

,

Josip Kregar

,

izvješće

,

Zagrebačka skupština

Zagrebačka skupština danas je jednoglasno odbila izvješća zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture te programa održavanja komunalne infrastrukture u Zagrebu u 2009., sa zaključkom da gradonačelnik za mjesec dana mora objasniti zašto je potrošeno više 245 milijuna kuna od planiranog te tko je odgovoran za to.

Za gradnju i uređenje komunalne infrastrukture planirano je potrošiti 532 milijuna kuna, a zbog lošijeg punjenja proračuna ostvareni su prihodi od 493,6 milijuna kuna. Obavljeni radovi i prenesene obveze iz prijašnjih razdoblja iznosile su 657,5 milijuna kuna, što je uzrok manjka od 163,8 milijuna kuna. Uz to, u izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture u prošloj godini je iskazan manjak od 81,8 milijuna kuna.

U burnoj raspravi zastupnici SDP-a, HDZ-a, HNS-a i neovisni vijećnik Josip Kregar tvrdili su kako izvješće o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture pokazuje da se neodgovorno upravlja gradom te kako, uz neplaćene obveze za 2007. i 2008., postoje i neke iz 2002.

Građevinari znaju da im se neće platiti i oni to sve ugrađuju u konačnu cijenu zbog čega su cijene radova visoke, rekao je Igor Rađenović (SDP). Josip Kregar upitao se kako je moguće da Gradska skupština ne može dobiti podatak o punjenju proračuna za ovu godinu te je ustvrdio da se u programu gradnje često kršio zakon, što je dostatan razlog za opoziv gradonačelnika.

Jozo Radoš (HNS) kazao je da bi netko trebao odgovarati za neracionalno poslovanje, a Alenka Košiša Čičin-Šain (HNS) smatra da u izgradnji komunalnih objekata "vlada kaos". Margareta Mađerić (HDZ) upozorila je da se nije poštovao plan gradnje objekata te se trošilo i gradilo više od predviđenog. Smatra da ne postoji ni kratkoročni ni dugoročni plan izgradnje Zagreba.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić kazao je da je 163,8 milijuna kuna potrošeno mimo plana, ali da taj novac nije bačen, već utrošen za funkcioniranje grada i njegovu ljepotu.

Skupština je većinom glasova prihvatila program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture te program održavanja komunalne infrastrukture za 2010. Vijećnici su obvezali gradonačelnika da skupštinu svakih 30 dana obavijesti o mogućim promjenama i izvršenju programa gradnje te o mogućim preraspodjelama novca u programu održavanja komunalne infrastrukture.

Skupština je, uz ostalo, većinom glasova prihvatila izvješća o obrađenim inicijativama za Izmjene i dopune generalnih urbanističkih planova za grad Zagreb i Sesvete te odluke o izradi urbanističkih planova uređenja Staro Trnje, Lučko-Starča te urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Sesvetski Kraljevec - jug. Prihvaćena je i odluka o izradi izmjena i dopuna urbanističkih planova uređenja Buzinski Krči - Ranžirni kolodvor jug te Gradišćanska-Cankarova-Ulica baruna Filipovića te akcijski plan energetski održiva razvoja grada. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 20:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh