« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
U ČAST HRVATSKIM PRAVEDNICIMA

Otvoren Park pravednika među narodima u Zagrebu

Pravednik među narodima osoba je koja je spašavala Židove tijekom nacističkog progona u Drugome svjetskom ratu izlažući opasnosti svoj život i živote članova svoje obitelji

Fotografija vijesti
Više o

holokaust

,

židovska zajednica

,

Židovska općina u Zagrebu

,

Pravednik među narodima

Kako bi odali počast stotinu i četvero hrvatskih nositelja titule „Pravednik među narodima", zagrebačke vlasti odlučile su da će se park na raskrižju Zagorske i Selske u budućnosti zvati Park pravednika među narodima, javlja Hina.

Pravednik među narodima osoba je koja je spašavala Židove tijekom nacističkog progona u Drugome svjetskom ratu izlažući opasnosti svoj život i živote članova svoje obitelji. Tom je medaljom, najvišim izraelskim državnim priznanjem za nežidove, odlikovano više od 23 tisuće osoba diljem svijeta, a među njima su 104 iz Hrvatske.

Na današnjoj svečanosti predsjednik Hrvatsko-izraelskog društva Filip Rosenzweig zahvalio je svima koji su poduprli inicijativu za imenovanje tog parka kojim se odaje počast svima koji su spašavali Židove tijekom holokausta u Drugom svjetskom ratu riskirajući vlastit život.

Ugledna i izvrsno integrirana židovska zajednica na ovim prostorima u Drugom je svjetskom ratu gotovo bila izbrisana, uništena, nestala, rekao je Rosenzweig, dodavši da je na području NDH uništeno više od 80 posto židovske populacije. Međutim, istaknuo je, pravednici među narodima unijeli su svjetlo u to doba tame.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević naglasila je da se ponosi što je i Zagreb dobio svoj Park pravednika među narodima rekavši da se Hrvatska ponosi i sa 104 nositelja medalje "Pravednik među narodima". Imenovanje parka pridonijet će još jačem razvoju hrvatsko-izraelskih odnosa, naglasila je i podsjetila da je prije Drugoga svjetskog rata u Zagrebu živjelo oko 10 tisuća Židova, o čemu govori i proljetos predstavljena knjiga "Židovski Zagreb".

"Onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet", piše na medalji koju pravednicima među narodima dodjeljuje izraelska vlada i Memorijalni muzej Yad Vashem u Jeruzalemu.

14.07.2011. 14:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh