« Svijet
objavljeno prije 15 godina
pomračenja

Zagađenje zagušilo Iran

Industrija u kombinaciji s prašinom i pijeskom iz pustinja paralizirala Iran

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran zagađenje

Razni dijelovi Irana, među ostalima i glavni grad Teheran, u ponedjeljak su bili paralizirani zagađenim zrakom zbog kojega su vlasti morale utorak proglasiti državnim praznikom, javljaju državni mediji.

Odbor za praćenje zagađenosti zraka u Teheranu priopćio je da zbog prašine koja potječe iz zapadnoga dijela zemlje nijedan vladin ured, vojni uredi ni revolucionarne ustanove u Teheranu u utorak neće raditi.

Prašina i izmaglica iz iračkih i saudijskih pustinja u nedjelju su se spustile i na gradove na zapadu, jugozapadu, u središnjem dijelu zemlje i na sjeverozapadu, i svugdje je život stao.

Pošto je razina zagađenja u ponedjeljak bila devet puta viša od normalne, odbor je industrijskim postrojenjima naredio da prestanu s radom najmanje dva dana.

Odbor je još predvidio i da će praznik vjerojatno biti produljen, a građanima poručio da izbjegavaju vježbanje u parkovima i na trgovima, kako se ne bi izlagali opasnosti.

Osobe s respiratornim i srčanim problemima trebale bi ostati u kući, a možda čak privremeno i napustiti zagađeno područje.

U nekoliko gradova ljudi nose maske, a nekoliko letova prema zapadu i jugozapadu otkazano je zbog slabe vidljivosti.

Iranski ministar okoliša Fateme Vaez-Javadi posjetio je Bagdad i ondje s iračkim dužnosnicima, među ostalima i s premijerom Nurijem al-Malikijem, razgovarao o problemu zagađenja.

Izvor: Hina

07.07.2009. 08:15:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh