« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
FITCH

Zadržan kreditni rejting Hrvatske

Agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske za zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti na 'BB' i kratkoročni na 'B', a zadržala je i negativne izglede

Barem nije pao ...
Barem nije pao ... (Arhiva)
Više o

kreditni rejting

,

Fitch Ratings

Fitch Ratings ističe kako je prošlogodišnji proračunski manjak od 3,2 posto BDP-a bio bolji od njihova očekivanja, potpomognut poboljšanom poreznom naplatom i povratkom gospodarskog rasta. U ovoj godini predviđa daljnje smanjenje proračunskog deficita na 2,6 posto BDP-a.

No, napominje da javni dug ostaje i dalje visok, procjenjujući da bi na kraju prognostičkog razdoblja, u 2018. mogao biti na razini od 86,3 posto BDP-a. U Fitchu ističu i da je politički rizik porastao od njihove zadnje revizije rejtinga hrvatske države u siječnju ove godine.

Agencija bi mogla izglede revidirati na stabilne u slučaju da napredak u fiskalnoj konsolidaciji ojača povjerenja u to da će u srednjem roku doći do smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u, u slučaju jačanja izgleda za rastom i boljom konkuretnosti, posebice kroz provedbu strukturnih reformi.

Inače, prije dva tjedna i Standar&Poor's je potvrdio postojeći kreditni rejting Hrvatske, zadržavši negativne izglede. Sve tri vodeće svjetske rejting agencije - Standard&Poor's, Moodys i Fitch tako i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine i to s negativnim izgledima.

 

31.07.2016. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh