« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
JADRANKA KOSOR:

Zadovoljna sam novim mjerama štednje

Ono što većina partnera u pregovorima predlaže kao najbolje rješenje Vlada je spremna učiniti, poručila je premijerka Kosor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

antirecesijske mjere

,

harač

,

povećanje PDV-a

,

antirecesijski porez

,

porez na luksuz

,

trošarine na mobilnu telefoniju

Premijerka Jadranka Kosor danas je izrazila zadovoljstvo dogovorom s većinom predstavnika poslodavaca, sindikata i umirovljenika o novim mjerama štednje: povišenju PDV-a za jedan posto i uvođenju posebnog poreza od tri posto na plaće, mirovine i druga primanja iznad 3 tisuće kuna, te je najavila trošarine za mobilnu telefoniju i namet na luksuz.

"Prvi izračuni govore da bismo 'ostali na nogama', preživjeli i doživjeli proračun za 2010., a vjerujemo da bi onda u idućoj godini stvari pošle na bolje", rekla je Kosor o današnjim pregovorima. Najavila je da bi se proračun za 2010. temeljio na dodatnim rezovima i reformama, a potvrdila je i da će se uvesti trošarine za mobilnu telefoniju te donijeti zakon koji će dodatno opteretiti luksuze kao što su jahte, brodovi i dr.

Na upit hoće li porezi biti ukinuti do kraja 2010., Kosor je kazala da u zakonu koji se odnosi na porez od tri posto piše da mu je rok trajanja do kraja iduće godine, no ne zna što će pisati o zakonu o PDV-u, jer o tome na sastanku nije bilo govora. Na novinarsku tvrdnju kako je donedavno tvrdila da PDV od 22 posto nije upitan, kazala je kako je to točno jer je smatrala da se PDV neće morati povećati. Istaknula je kako su u razgovorima s partnerima spremni slušati i učiniti ono što većina predlaže kao najbolje rješenje.

Kosor je rekla kako je u današnjim razgovorima načeto više važnih tema koje se odnose na uštede, najavivši da će se pretresti sve što se može. Ministrima je naloženo da još danas razmotre sve ono na što su upozoravali socijalni partneri u proračunu za 2009., a što je temelj proračuna za iduću godinu. Predložit ćemo i mjere potpore gospodarstvu i donijeti nekoliko važnih zakona, rekla je premijerka, izdvojivši zakon o turističkom zemljištu i zakon o plaćama lokalne uprave i samouprave koji će ići u prvo čitanje.

"Jedna od zadaća Ministarstva uprave jest provedba reforme državne uprave", kazala je Kosor u odgovoru na upit hoće li se smanjiti broj jedinica lokalne uprave i samouprave kao i zaposlenika. U razgovorima s novim ministrom čula sam da je višak zaposlenika, no nikakve konačne odluke nismo donijeli, poručila je Kosor i najavila osnivanje skupine koja će se time baviti. Taj ćemo prijedlog staviti na javnu raspravu, a kako se to pitanje tiče svih političkih stranaka u Hrvatskoj, očekujem konsenzus o njemu, poručila je premijerka.

Izvor: Hina

22.07.2009. 21:08:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh