« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POŽURITE!

Zadnji je dan prijave poreza na dohodak

Danas do 10 sati zaprimljeno je gotovo 900 tisuća godišnjih prijava, a poreznici ove godine očekuju oko 1,1 milijun poreznih prijava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srđan Vrančić/Cropix)
Više o

porez na dohodak

,

Porezna uprava

,

porezna prijava

,

Hrvatska pošta

Hrvatski građani još danas mogu predati godišnje prijave poreza na dohodak za 2009. godinu - do 19 sati osobno u nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svom prebivalištu ili uobičajenom boravištu, a krajnji rok je ponoć do kada će se porezne prijave moći predati u pošti.

Po posljednjim podacima Ministarstva financija, danas do 10 sati zaprimljeno je gotovo 900 tisuća godišnjih prijava, a poreznici ove godine očekuju oko 1,1 milijun poreznih prijava.

Zadnji dan za predaju godišnjih prijava poreza na dohodak uobičajeno je zadnji dan veljače, no, kako je ove godine 28. veljače bila nedjelja, to je krajnji rok danas, 1. ožujka.

Građani porezne prijave mogu predati u nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svom prebivalištu ili uobičajenom boravištu i danas te ispostave rade do 19 sati. Godišnje prijave poreza na dohodak građani mogu poslati i poštom, a krajnji rok za takav način predaje je do ponoći.

U poštanskim uredima uglavnom do 19,30 sati

Porezne prijave građani mogu predati u svojim najbližim poštanskim uredima koji će većinom raditi do 19,30 sati, priopćeno je iz Hrvatske pošte iz koje su također izvijestili da izlaze u susret građanima i produžavaju radno vrijeme svojih ureda kako bi svi na vrijeme predali svoje porezne prijave.

"Nakon što Porezna uprava završi s radnim vremenom, korisnici će moći predati svoje pošiljke u poštanskim uredima većih gradova do 20 sati dok poštanski ured u Branimirovoj 4 radi cijelu noć. Isto tako građani svoje pošiljke mogu predati cijelu noć i u poštanskim uredima Rupa, Pasjak, Kaštel (Castel Venere) u Istri, Bajakovo u Slavoniji, Dubrava Križovljanska kod Varaždina, Macelj kraj Krapine i Bregana", navodi se u priopćenju Hrvatskih pošta.

Podsjećaju da je najbolje da građani porezne prijave šalju preporučeno s povratnicom kako bi za pošiljku dobili potvrdu o slanju i po primitku žig i potpis primatelja. Više informacija o radu poštanskih ureda građani mogu dobiti na besplatni broj telefona 0800 303 304.

Pojednostavljenja kod dokumentacije

Godišnje prijave poreza na dohodak za prošlu godinu po prvi se put podnose s iskazanim osobnim identifikacijskim brojem (OIB), a ove godine novost su i neka pojednostavljenja kod dokumentacije vezane za olakšice za stambene kredite i dopunsko zdravstveno osiguranje.

Naime, porezna olakšica za uplaćene premije dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a za 2009. godinu priznaje se i bez potvrde HZZO-a koji ove godine te potvrde nije ni dostavljao na kućne adrese osiguranika.

Podatak o uplaćenoj premiji može se, uz unos OIB-a, može provjeriti u HZZO-u na govornom servisu HZZO-a (01/ 365-9015), na internet stranici (www.hzzo-net.hr) te osobno u područnim uredima HZZO-a, i dovoljno ga je upisati u poreznoj prijavi, te će se, temeljem podataka koje je zavod dostavio poreznoj upravi, taj iznos informatički provjeriti.

Građani koji su već koristili olakšicu za stambene potrebe i za to već dostavili potrebne isprave, kao primjerice preslik kupoprodajnog ugovora, preslik ugovora o kreditu, te isprave ove godine ne trebaju dostavljati, već trebaju navesti popis tih isprava koje su već dostavili Poreznoj upravi kao prilog godišnjoj prijavi i napomenuti za koje su ih razdoblje (godinu) dostavili.

No, poreznici ih mogu iznimno zatražiti te isprave neovisno o tome što su ih već dostavili Poreznoj upravi. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 12:14:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh