« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
INTENZIVIRANJE KRIZE

Zabrinutosti oko eurozone potkopale euro

Euro je u petak na međunarodnim tržištima valuta oslabio prema dolaru i jenu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

recesija

,

eurozona

,

dolar

,

euro

,

gospodarska kriza

,

jen

,

slabljenje eura

Zbog intenziviranja gospodarske krize u recesijom pogođenoj eurozoni euro je prema dolaru oslabio na 1,2609 dolara. Bio je u minusu i prema jenu, kliznuvši na 118,31 jen. Dolar je također izgubio na vrijednosti prema japanskoj valuti, te se njime trgovalo po 93,84 jena.

Preliminarne su procjene pokazale da se indeks menadžera nabave (PMI) eurozone, kojeg sastavlja grupacija za prikupljanje i analizu podataka Markit, u veljači strmoglavio na 36,2 boda, s 38,3 boda u siječnju.

Time je navedeni pokazatelj deveti mjesec zaredom zabilježio vrijednost ispod razine od 50 bodova, koja označava granicu pada aktivnosti u privatnom sektoru uslijed produbljivanja krize u recesijom zahvaćenim europskim gospodarstvima.

Odvojeni PMI indeks za ogroman uslužni sektor eurozone također se spustio na rekordno niskih 38,9 bodova, sa 42,2 boda u siječnju.

"Oštar pad PMI indeksa eurozone u veljači sugerira da je prerano za zaključke da je najgora kriza u toj regiji završila", kaže analitičar tvrtke Capital Economics Ben May.

Euro se našao pod pritiskom nakon objave izvješća koje je pokazalo pad poslovnih aktivnosti u eurozoni na rekordno nisku razinu u veljači, uz zabilježen pad proizvodnje, novih narudžbi, zapošljavanja i cijena.Ulagači su se rješavali eura nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel odbila odgovoriti na pitanje hoće li vlada u Berlinu ponuditi pomoć nekoj od zemalja eurozone zahvaćenih financijskim poteškoćama.

"Merkeličini su komentari nagnali ulagače na rasprodaju eura. Stvari se u Europi pogoršavaju a posljedica je silazna putanja eura", ocjenjuje Daisuke Uno, strateg Sumitomo Mitsui Banking Corpa.

Ulagače zabrinjavaju dugovi zemalja poput Irske, Grčke i Portugala, te izloženost banaka eurozone gospodarskim problemima istočne Europe.

"Odsutnost jasnih političkih smjernica vlada zemalja te regije pridodaje zabrinutostima vezanim uz posrnulo europsko gospodarstvo, te šteti euru", kaže Saburo Matsumoto, viši valutni strateg tvrtke Sumitomo Trust and Banking. (hina/metro-portal)

20.02.2009. 15:46:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh