« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NAOTO KAN

Zabrinuti smo zbog činjenice da Kina jača svoju vojnu moć

Japanski premijer pozvao je Kinu, u govoru pred zastupnicima japanskog parlamenta, da se ponaša kao odgovorna članica međunarodne zajednice

Naoto Kan
Naoto Kan (Getty Images)
Više o

Japan

,

Kina

,

Mario Scheiber

,

PR mreža

Japan i Kina našli su se u najtežoj diplomatskoj krizi u zadnje četiri godine, otkako je 8. rujna japanska obalna straža zaustavila kinesku koćaricu pokraj nenastanjenih otočića u Istočnokineskome moru na koje polažu pravo obje zemlje.

"Zabrinuti smo zbog činjenice da Kina jača svoju vojnu moć u potpuno nejasnim okolnostima i pomorsku djelatnost od Indijskog oceana do Istočnokineskog mora", rekao je predsjednik japanske vlade.

"Očekujem od Kine da igra ulogu koja joj priliči i da djeluje kao odgovorna članica međunarodne zajednice", dodao je Kan u svom govoru kojim je počela sjednica parlamenta.

Kina je od svojih građana koji su na putovanju u Japanu zatražila da budu na oprezu, pošto su pripadnici krajnje desnice napali autobus s kineskim turistima u gradu Fukuoki.

Državna uprava za turizam pozvala je "kineske turiste i skupine koje trenutačno borave u Japanu ili uskoro planiraju putovati onamo da budu na oprezu", u priopćenju objavljenom u četvrtak navečer u Pekingu. (hina/metro-portal))

01.10.2010. 10:25:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh