« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
VLADIMIR ŠEKS:

Za ratifikaciju arbitraže nije potrebna dvotrećinska većina

Arbitražni sud nije ovlašten mijenjati granice pa je za ratifikaciju dovoljno samo 39 zastupnika, smatra HDZ-ov pravnik

(Boris Kovačev/Cropix)
Više o

HDZ

,

Sabor

,

Vladimir Šeks

,

arbitraža

,

granični spor

,

ratifikacija sporazuma o arbitraži

Potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako, po njegovu mišljenju, za ratifikaciju arbitražnog sporazuma sa Slovenijom nije potrebna dvotrećinska većina saborskih zastupnika.

"Budući da arbitražni sud, po ovom sporazumu, nije ovlašten mijenjati granicu, nego je samo uređivati, onda, po meni, ratifikacija toga sporazuma ne bi trebala biti dvotrećinskom većinom", rekao je Šeks novinarima u Saboru.

Objasnio je da će Sabor ovih dana, vjerojatno u ponedjeljak, donijeti odluku kojom će vladu ovlastiti za potpisivanje predloženog sporazuma. Za tu je odluku, tumači Šeks, potrebna obična većina, odnosno može ju donijeti 39 zastupnika.

Sporazum će, potom, potpisati premijeri dviju država, nakon čega će se vratiti parlamentima na ratifikaciju, u skladu s ustavima Hrvatske i Slovenije.

Kako Ustav propisuje da granicu Sabor može promijeniti dvotrećinskom većinom, Šeks ističe kako je potrebno procijeniti daje li se tim ugovorom arbitražnom sudu mogućnost da promijeni granice.

"U ovom arbitražnom sporazumu, arbitražni sud nema mogućnost da mijenja, nego samo da uređuje granice", kazao je Šeks i dodao kako prema tomu, po njegovu mišljenju, za ratifikaciju arbitražnog sporazuma nije potrebna dvotrećinska većina. (hina/metro-portal)

29.10.2009. 21:06:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh