« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
TRAGIČNA SITUACIJA

Za pretrage se čeka godinu, za neke operacije i više godina

Lista čekanja na pregled MR-om najduža je bila u KBC Sestara milosrdnica - čak 340 dana, a tamo se najduže čeka i na pregled CT - 150 dana te na ultrazvuk abdomena - 180 dana

Fotografija vijesti
Više o

zdravstvo

,

pretrage

,

operacije

,

lista čekanja

Liste čekanja za pojedine pretrage u najvećim hrvatskim bolnicima, poput magnetske rezonancije (MR), kompjutorizirane tomografije (CT) ili ultrazvuka (UZV) srca već su unaprijed, prema podacima Ministarstva zdravstva iz prosinca, popunjene za gotovo cijelu ovu godinu, dok se primjerice na operacije ugradnje endoproteze kuka ili koljena u nekima treba čekati i dvije do tri godine, prenosi Hina. 

To ne čudi, kažu liječnici, jer je riječ je o najvećim hrvatskim bolnicama s vrlo velikim priljevom pacijenata iz cijele Hrvatske, no iz podataka je vidljiv golemi raspon čekanja na iste zahvate, čemu pridonosi i to što se mnogi pacijenti na istu pretragu prijavljuju u više bolnica.

Zamjenik ravnatelja KBC Sestara milosrdnica Goran Roić kaže kako je, primjerice, lista za pregled MR popunjena za cijelu ovu godinu stoga što Vinogradska, za razliku od drugih bolnica, ne odbija ni jednog pacijenta bez obzira odakle dolazi. Roić kaže da svu opremu nastoje maksimalno iskoristiti preraspodjelom pacijenata između klinika, posebice od kada su im neke nove pripojene, te uvođenjem dopunskog popodnevnog rada.

Među 14 bolnica, pri vrhu liste za pregled MR-om je i KBC Osijek (220 dana), KB Sveti Duh (210) i OB Zadar (195), dok su na dnu ljestvice po broju dana čekanja dubrovačka bolnica (39 dana) i Klinika za dječje bolesti (40), koja je sada u sklopu Vinogradske bolnice.

Na CT se, među 35 bolnica u kojima se ta pretraga radi, jako dugo čeka i u KBC-u Osijek (140 dana). U ostalim bolnicama čekanje je ispod 100 dana dok se, prema podacima iz prosinca, pregled mogao bez čekanja odmah obaviti u zagrebačkim klinikama za tumore, traumatologiju i dječje bolesti.

Duge liste čekanja na UZV srca, osim u KBC Rijeka, prelaze 300 dana i u čakovečkoj te bjelovarskoj bolnici, dok je najmanja lista među 40-ak bolnica zabilježena u Klinici za plućne bolesti Jordanovac (10 dana) i Specijalnoj bolnici u Dugoj Resi. Čekanja na tu pretragu pak nije bilo u Specijalnoj bolnici Magdalena u Krapinskim toplicama te u kninskoj bolnici.

Goleme su liste čekanja na ugradnju endoproteze kuka koje su u čakovečkoj i novogradiškoj bolnici primjerice dosezale krajem prošle godine skoro 800 dana, a slično je i s ugradnjom endoproteze koljena gdje se primjerice u koprivničkoj bolnici čeka 941 dan.

13.02.2011. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh