« Sport
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
hrvatski nogomet

Za namještaljke kazne će biti drastične

Izvršni odbor HNS-a brine teška ekonomska situacija koja trese nogomet; čak 8 od 16 prvoligaša ima velikih financijskih problema

Dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković
Dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković (Ronald Goršić/CROPIX)
Više o

nogomet

,

HNS

,

prva HNL

,

ivan brleković

Dva tjedna nakon što je izbila velika afera oko namještanja nogometnih utakmica diljem europskih liga, među kojima je Prva HNL, oglasio se i Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Međutim, novinarska konferencija u Kući nogometa na kojoj se okupio iznimno velik broj novinara, nije donijela ništa novoga. I dalje je ostalo nepoznato koliko je utakmica elitnog razreda hrvatskog nogometa pod povećalom Uefe i policijskih organa.

Zaključak hrvatske nogometne vlade je očekivan - ukoliko se nekom klubu utvrdi i dokaže sudjelovanje u nečasnim radnjama bit će drastično kažnjen, a i isto tako oštre kazne očekuju i pojedince u klubovima ukoliko se dokaže njihova umiješanost u namještanje utakmica.

"Morat ću vas razočarati, ali ništa se novog nije dogodilo. Upoznali smo članove IO-a o sastanku koji se dogodio u Uefi," istaknuo je dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković naglasivši kako se još uvijek nije održao sastanak između čelnih ljudi HNS-a i državnih organa jer istraga još uvijek traje.

"Istraga nije završila i zbog toga nema konkretnih podataka. Bilo bi najgore nekoga ocrniti bez dokaza," dodao je Brleković.

IO HNS-a je oformio posebno povjerenstvo koje bi trebalo pomoći u istrazi. U povjerenstvu će osim Brlekovića biti predsjednik Udruženja prvoligaša Robert Markulin, povjerenik za sigurnost HNS-a, Zoran Cvrk, te Božo Galić. Povjerenstvo će biti u kontaktu s organima vlasti, ali će i sami poduzeti akcije u okviru njihovih mogućnosti.

"Stanje je više nego teško. Po našim saznanjima veliki broj klubova već mjesecima ne plaća svoje igrače. Ovo je veliki problem i HNL bi se mogao vratiti u poluamaterizam", rekao je Robert Markulin.

Međutim, više od afere namještanja rezultata utakmica, Izvršni odbor HNS-a brine teška ekonomska situacija koja trese zemlju, pa tako i nogomet. Prema riječima prvog čovjeka Udruge prvoligaša Markulina, čak 8 od 16 prvoligaša ima velikih financijskih problema i upitno je hoće li moći financirati iduću sezonu.

"Stanje je više nego teško. Po našim saznanjima veliki broj klubova već mjesecima ne plaća svoje igrače. Ovo je veliki problem i HNL bi se mogao vratiti u poluamaterizam," kazao je Markulin, dok je Brleković bio još izravniji.

"Situacija je alarmantna. Moglo bi se dogoditi da ćemo morati tražiti klubove kako bi popunili prvu ligu. Neki klubovi su na rubu preživljavanja,".

Markulin i Brleković nisu željeli otkriti o kojim se klubovima radi, međutim dodali su kako će se 11. prosinca održati sastanak predstavnika klubova i OI HNS-a na kojem će se pokušati pronaći način kako pomoći klubovima. "Nitko nema čarobni štapić. Bojim se da nema mjesta optimizmu," zaključio je Brleković. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 18:21:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh