« Film
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
NEMILOSRDNI GADOVI

Za najbolji blockbuster sezone zaslužni su majmuni

Deset godina je prošlo od događaja iz jedinice, ljudsku vrstu poharala je „majmunska gripa", civilizacija se urušila ...

Odličan reboot franšize
Odličan reboot franšize (Arhiva)
Više o

Nemilosrdni gadovi

,

recenzija

,

Planet majmuna: Revolucija

Nakon sjajnog drugog Kapetana Amerike i superzabavnog Cruiseovog „Edge Of Tomorrow", kao i zakučastih ali ipak solidnih novih X-Mena (a tu bi još prošvercali i drugu 300-ticu i reboot Robocopa), nova Planeta majmuna zakucala je u NG notesu 2014. kao jednu od jačih blockbusterskih sezona u ovom mileniju. Nema tu doduše remek-djela ranga Dark Knighta, ali ne zaboravimo da se i to može dogoditi do kraja godine - Nolanov „Interstellar" dolazi u kina početkom studenog.

Opći je konsenzus da je reboot „Planeta majmuna" malo poznatog Engleza Ruperta Wyatta nadmašio očekivanja. Nije to bilo samo iz razloga što se nakon mlake i pomalo bezlične Burtonove verzije iz 2001. mislilo da nema više smisla dirati potencijalno „toksične" Boulle-ove majmune (iako Burtonov film nije flopnuo - uzeo je 362 milijuna U$D na 100 budžeta). Wyattov film bila je ozbiljna, pametna ekološka drama, a jedina eventualna zamjerka bila joj je što je po svemu mirisala na jedinicu serijala od bar pet, ako ne i više filmova.

U pripremi dvojke Wyatt se razišao s producentima oko rokova isporuke, pa je stvar preuzeo Matt Reeves („Cloverfield", „Let Me In"), pouzdani sidekick J.J. Abramsa. No, razloga za brigu nije bilo jer ovdje očito ključnu ulogu ima scenarističko-producentski par Rick Jaffa & Amanda Silver koji je za dvojku izboksao gotovo dvostruko veći budžet nego za jedinicu (170 milijuna U$D, jedinica 93).

Deset godina je prošlo od događaja iz jedinice, ljudsku vrstu poharala je „majmunska gripa", civilizacija se urušila, a za to vrijeme mudri Ceasar (Andy Serkis) i njegova četa iz laboratorija odbjeglih majmuna polako je sagradila svoju, majmunsku civilizaciju, trudeći se što više učiti na ljudskim greškama. Majmuni komuniciraju međusobno kombinacijom gestikulacije i primitivnog jezika (jedino Ceasar vlada ljudskim jezikom), žive u svojoj nastambi u šumi, impresivnoj građevini od pruća koja podsjeća na slična ljudska naselja od prije kojih desetak tisuća godina. No, čini se da će Ceasarovoj družini trebati puno manje da dosegnu ljudsku razinu artikulacije, jer ne počinju od nule, već nastavljaju na ljudsko naslijeđe...

Cijelu recenzija filma „Planet majmuna: revolucija" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

27.07.2014. 11:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh