« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
STIŽU OTKAZI

Za 29. travnja sindikati najavljuju štrajk u Hrvatskoj pošti

Sindikati ističu kako su kontinuirano upozoravali poslodavca na pad opsega posla, ali su upozorenja ignorirana

(Wikipedia)
Više o

poštar

,

Republički sindikat radnika Hrvatske

,

Hrvatska pošta

,

Hrvatski sindikat pošte

Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske najavili su danas jednodnevni štrajk u Hrvatskoj pošti (HP) za idući četvrtak, 29. travnja.

Sindikati u najavi štrajka ističu kako su se na to odlučili radi zaštite svojih članova čija je egzistencija ugrožena alarmantnim stanjem u poslovanju HP-a koje obilježava veliki pad broja poštanskih usluga i gubitak velikih korisnika.

Kao primjer dramatičnog pada opsega posla navode podatke o poslovanju zagrebačke sortirnice u koju je u siječnju 2009. na razradu prispjelo 23.020.446 običnih pismovnih pošiljaka, dok je u siječnju ove godine prispjelo samo 17.322.731 pošiljaka, što je smanjenje za 26 posto, a negativan trend nastavlja se i dalje.

Sindikati ističu kako su kontinuirano upozoravali poslodavca na pad opsega posla, no poslodavac je ta upozorenja ignorirao.

Odlučili smo se za štrajk kako bi upozorili da toliki gubitak poslova neminovno vodi u smanjivanje broja radnika, a ako se takva situacija nastavi do kraja godine mogle bi doći u pitanje i naše plaće, rekla je Hini predsjednica Hrvatskog sindikata pošte Jadranka Dumbović.

U HP-u je zaposleno još 10.700 radnika, a u protekle dvije godine njihov je broj smanjen za oko 1.500 ljudi.

Očekujemo da Vlada napokon odluči što će učiniti s Poštom jer približava se vrijeme liberalizacije tržišta poštanskih usluga, što je obveza zbog ulaska u EU, a HP u sadašnjem stanju, sa zastarjelom tehnologijom i organizacijom, ne može se nositi s konkurencijom, ističe Dumbović.(hina/metro-portal)

21.04.2010. 13:38:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh