« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
SAT ZA PLANET ZEMLJU

WWF očekuje rekordan broj zamračenih znamenitosti u hrvatskim gradovima

WWF osmu godinu za redom organizira najveću globalnu volontersku akciju, a osim gradova, u njezino obilježavanje uključili su se Continental film sa Spider-Manom te ZET

Spider Man je junak 2014 Earth Houra
Spider Man je junak 2014 Earth Houra (Arhiva)
Više o

Sat za planet Zemlju

,

WWF

Zagreb se, kao i brojni hrvatski gradovi, ponovno pridružuje svjetskim metropolama u Satu
za planet Zemlju, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji koju osmu godinu za redom organizira svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.

Posljednje subote ovoga mjeseca, 29. ožujka, u 20:30 će u mrak ponovno utonuti Zagrebačka katedrala i Medvedgrad, kao i Zidine u Dubrovniku sa Stradunom, splitska 
Riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, Poljana Pape Ivana Pavla II u Zadru, cijela Makarska rivijera, središta Drniša, Metkovića, Novog Vinodolskog, Labina, Varaždina, Koprivnice i brojnih gradova. 

„WWF sa Satom za planet Zemlju već osam godina nastoji tamom probuditi građane svijeta i ukazati im da je zadnji tren da poduzmemo nešto kako bismo zaustavili prekomjerno trošenje zemljinih resursa", istaknula je na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu Esplanade voditeljica inicijative Sat za planet Zemlju u Hrvatskoj Petra Boić Petrač iz WWF-a.

„U ovoj akciji ujedinjuju se ljudi iz svih sfera života i svojim malim akcijama izražavaju zabrinutost oko dobrobiti naše Zemlje. Pozivamo sve građane da nam se pridruže 29. ožujka u 20:30 gašenjem svjetla i razmišljanjem o načinima očuvanja našeg planeta".

Uz brojne slavne osobe, akciji se prvi put priključio jedan super-junak - Spider-Man. Uz samog heroja dugo očekivanog filma "Čudesni Spider-Man 2", inicijativu podržavaju i zvijezde filma: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, te redatelj Marc Webb.

„Continental film kao službeni distributer filma 'Čudesni Spider-Man 2' ponosan je što sudjeluje u projektu kakav je 'Sat za planetu Zemlju'", objašnjava Seid Ružić iz Continental filma. „Spider-Man je jedan od najvoljenijih i najpoznatijih super-junaka svih vremena i logično je da je baš on izabran za prvog ambasadora 'Earth Houra', budući je kompletna produkcija filma 'Čudesni Spider-Man 2' bila ekološki osviještena. Ne sumnjamo da će se mnogi u lijepoj našoj uključiti u ovogodišnji 'Sat za planetu Zemlju' te da će mnogi od njih od 24. travnja otići u kino dvorane i pogledati novi nastavak pravog filmskog spektakla."

WWF i Continental film pozivaju sve stanovnike Zagreba da im se pridruže tijekom samog Sata za planet Zemlju ispred Zagrebačke katedrale. Kako bi okupljanje proteklo u duhu ovog partnerstva, organizatori apeliraju da djeca dođu odjevena u odijela Spider-Mana, odnosno s maskom ovog super-junaka (oni koji je nemaju, dobit će je pred Katedralom).

Tom će se prigodom snimiti fotografija na kojoj će mali Spider-Mani, oblikujući broj 60, zaštitni znak Sata za planet Zemlju, držati upaljene svijeće, dar DM-a.

Dolazak do središta grada javnim prijevozom u vrijeme trajanja akcije bit će besplatan, a ZET se pridružio najavom događaja na ekranima u tramvajima te tijekom samoga Sata za planet Zemlju, kada će biti prigušena svjetla u svim vozilima.

"Podružnica ZET Zagrebačkog holdinga s ponosom je prihvatila poziv na sudjelovanje u ovogodišnjoj akciji Sat za planet Zemlju. Svim građanima Zagreba, kao i gostima grada, omogućen je besplatan prijevoz vozilima ZET-a, tramvajima, autobusima i uspinjačom, u subotu, 29. ožujka od 20:00 do 22:00 sati", rekao je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić dodavši da zbog sigurnosti prometa i putnika neće biti moguće u potpunosti isključiti rasvjetu u vozilima ZET-a.

"Bez obzira na to, ZET u potpunosti brine o očuvanju našeg planeta ekološki prihvatljivim vozilima koja su svakodnevno u prometu, tramvajima 
na električni pogon te autobusima na pogon stlačenim prirodnim plinom. Grad Zagreb i ZET na taj način doprinose ekologiji, kroz poboljšanje kvalitete zraka, zahvaljujući smanjenju emisije ispušnih plinova, kao i nužnosti da se globalno pokuša zaustaviti razvitak efekta staklenika".

Sat za planet Zemlju obilježava se i u brojnim korporacijama, a naročito u najpoznatijim svjetskim hotelskim lancima. U Hrvatskoj akciju već godinama podržava hotel Esplanade, koji obavezno gasi rasvjetu svog pročelja. Ivica Max Krizmanić, generalni direktor hotela, istaknuo je: "Ponosan sam što je Esplanade i ove godine partner globalne inicijative Sat za planetu Zemlju. Akcija se savršeno uklapa u naš program odgovornog poslovanja kojeg dosljedno provodimo već godinama te raznim edukativnim programima podižemo svijest djelatnika o očuvanju okoliša. Za goste hotela pripremamo posebnu ponudu, plamteće koktele na baru te večeru uz svijeće u restoranu, a osobno sam oduševljen inicijativom WWF-a da cijeli 
grad i Hrvatska sudjeluju u akciji. Impresivno je kako je ova akcija u svega nekoliko godina narasla u nešto ovako veliko i pozitivno."

U svijetu poznata kao Earth Hour, ova akcija koju WWF organizira osmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007. godine, u veliki globalni pokret u kojemu je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 154 zemalja svijeta. Uz gašenje brojnih svjetskih znamenitosti poput Harbour Bridgea, Tokyo Towera, Nacionalnog stadiona u Pekingu, Kremlja i Crvenog trga u Moskvi, Crkve rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelova tornja, Akropole, tornja u Pisi, rimskih Španjolskih stuba, Brandenburških vrata, Buckinghamske palače, Tower Bridgea, Big Bena, Times Squarea, Empire State 
Buildinga, slapova Nijagare, WWF poziva sve hrvatske gradove, tvrtke i stanovništvo da posljednje subote u mjesecu ugase svjetla za Sat za planet Zemlju.

19.03.2014. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh