« Film
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
FILMSKA KRITIKA

Woodyjevu ludu Jasminu Oscar će teško zaobići

Osnovna dramska situacija i okvirne postavke likova parafraza su i vjerojatni homage slavnom „Tramvaju zvanom čežnja" Tennesseea Williamsa

Nemilosrdni gadovi oduševljeni su filmom
Nemilosrdni gadovi oduševljeni su filmom (Arhiva)
Više o

Woody Allen

,

filmska kritika

,

recenzija

,

Blue Jasmine

I fanovi i skeptici složit će se da je Woodya Allena njegova europska faza započeta u Londonu 2005. s „Match Pointom" („Završni udarac") poprilično revitalizirala. A u tim godinama, kojima potonji inače vole tepati i kao „turističkoj fazi" u kojoj je od nekadašnjeg velemajstora ostao tek štancer vrckavih turističkih razglednica, Woody je snimio sedam međusobno sasvim različitih filmova od kojih neki apsolutno ulaze u sam vrh njegova opusa.

Filmom „Blue Jasmine" Woody je opet iskopao zlato, prije svega kreiravši još jedan od svojih nezaboravnih ženskih likova i pripadajući svijet oko njega, odnosno nje. Woodyevu Jasmine utjelovila je sjajna Cate Blanchett, kojoj je već sad zakucana oskarovska nominacija, a ni sam Oskar nije isključen.

Osnovna dramska situacija i okvirne postavke likova parafraza su i vjerojatni homage slavnom „Tramvaju zvanom čežnja" Tennesseea Williamsa, a lik Jasmine modernizirana i nadograđena Williamsova Blanche DuBois, s tim da je Woody sve to naravno poprilično ispremiješao i začinio svojim autentičnim, woodyallenovskim šmekom.

Cijeli tekst o novom filmu Woodyja Allena možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

11.09.2013. 16:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh