« Fun
objavljeno prije 8 godina
ZANIMLJIVO :)

William Shakespeare - nepoznato o poznatom piscu

William Shakespeare je najpoznatiji i najpoznatiji pisac svih vremena, no uz njegovo život i djela vežu se brojne teorije

Što nam je sve ostavio Shakespeare
Što nam je sve ostavio Shakespeare (Wikipedia)
Više o

William Shakespeare

,

zanimljivosti

Cijeli je svijet 23. travnja obilježio 400. godišnjicu smrti Williama Shakespearea. Iako je on zapravo umro 3. svibnja. I to je samo jedna od zanimljivosti vezanih uz autora od kojeg je citiranija jedino Biblija. Možda je bio biseksualac, možda se drogirao, ali sigurno je smislio 3.000 fraza koje koristimo svaki dan

Nešto je trulo u državi Danskoj, biti ili ne biti, tragedija je ovo o kojoj svatko barem nešto zna, a u pisanom obliku sam Shakespeare svoja djela nije izdao. 

"Mi za nijednu ne možemo tvrditi da je baš takva kakvu ju poznajemo. Shakespeare kojeg mi poznajemo je zajednički rad štampara, slagara, prevoditelja", pojasnio jeTomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Najpoznatijeg pisca na svijetu zapravo uopće ne poznajemo. Da, imao je suprugu i troje djece je poznato, ali je i 126 od svojih 154 soneta posvetio jednom mladiću. 

Brojne knjige iznose teorije da je Shakespeare bio samo pseudonim jer je nemoguće da je sin nepismenog obrtnika baratao takvim jezikom i znanjima o povijesti i pravu.  
Profesor Brlek misli da su sve te teorije izmišljene, jer takva se pitanja nisu postavljala u Shakespearovo vrijeme nego tek u novije doba. 

"To je posljedica opsjednutosti slavnim osobama, ali Shakepspeare je zapravo u svoje vrijeme bio slavan. Njegovi komadi su igrani pred kraljem", pojašnjava Brlek.

Bio je slavan, pa mu tako danas prišivaju da je volio marihuanu i kokain i imao izvanbračnog sina s vlasnicom krčme. No jedno je sigurn, svi ovi izrazi njegova su izmišljotina:

  • Ljubav je slijepa
  • Puno buke nizašto
  • Nije zlato sve što sja
  • Kuc kuc, tko je?

Sve to smislio je upravo William Shakespeare zajedno sa još 3.000 izraza koje koristimo dan danas. I to je gola istina

04.05.2016. 09:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh